Svijet

‘Ima li ko zaražen? Treba mi covid potvrda‘: U Švicarskoj masovno idu na covid derneke, vlasti im prijete zatvorom

Namjerno zaražavanje koronavirusom s ciljem stjecanja prava na kontroverznu covid potvrdu u Švicarskoj bi se moglo tretirati kao kazneno djelo za koje je propisana višegodišnja zatvorska kazna, objavio je tamošnji Savezni zavod za javno zdravstvo nakon izvješća da su neki skeptici u pogledu vakcina organizirali svojevrsne covid derneke kako bi se na njima zarazili i tako stekli prirodan imunitet, a ujedno i pravo na spomenutu potvrdu.

U Zavodu upozoravaju da je namjerno širenje zarazne bolesti kažnjivo zatvorom u trajanju do pet godina, prenosi javna televizija Radio Télévision Suisse.

Ipak, u upozorenju se ne navodi konkretan zakon, ali se kao razlog zabrane ističe povećan rizik od daljnjeg širenja virusa na druge, koji se njime ne žele zaraziti, što potencijalno može dovesti do pojačanog opterećenja zdravstvenog sistema, ali i smrtnih slučajeva.

Ljekar Claude-François Robert iz kantona Neuchâtel ovih je dana 'snažno preporučio' da se ljudi ne upuštaju u samoinfekciju jer, kako tvrdi, 'u tom slučaju ništa nije moguće kontrolirati', a ujedno postoji i '10 puta veća opasnost od pojave miokarditisa kao posljedice infekcije nego od primanja vakcines'.

"Vakcina vam je siguran proizvod", poručio je ovaj doktor skepticima.

Izvještaji o covid dernecima postali su učestala nakon što je Švicarska nedavno postrožila uvjete za dobivanje covid potvrda na način da ih izdaje samo vakcinisanima i preboljelima, dok negativne testove više ne prihvaća. Riječ je o tzv. modelu 2G koji su uvele još neke evropske države, ali velika većina još nije posegnula za njim. Budući da se bez kontroverznih potvrda od 20. decembra ne može ulaziti u gotovo nijedan javni prostor osim trgovina najosnovnijim potrepštinama, dio necijepljenih građana odlučio se za pokušaj samoinfekcije jer iz raznih razloga vakcinisati se ne žele. Covid derneke najčešće organiziraju putem društvenih mreža uz pozive poput 'tražim nekog zaraženog ko mi može prenijeti virus'.

U vladi pak tvrde da nove restrikcije imaju za cilj 'smanjiti rizik da necijepljeni negdje pokupe virus i teže obole od covida', prenosi RT.