Sport

Bugarin na “stručnom usavršavanju” u Nogometnom savezu BiH: Ima li kraja rasprodaji ugleda “Zmajeva”?

Kad mladi ili nedokazani trener želi produbiti svoje nogometno znanje, odlazi, kako se to popularno kaže, na stručno usavršavanje kod poznatijih i priznatijih kolega, prati njihov rad u klubu ili reprezentaciji.

To podrazumijeva da našilji olovku, uzme papir te se smjesti na tribine i bilježi kako to na treningu ili utakmici radi njegov stariji kolega.

Poigravanje sa reprezentacijom

U najboljem slučaju, spusti se ponekad i do terena, gdje mu poznatiji stručnjak dozvoli da mu pomogne na treningu, barem da bi premjestio čunjeve ili dodao lopte.

No, problem nastaje kad se treneru na usavršavanju dopusti da se razmaše, preuzme glavnu ulogu, mada je očito da nema ni viziju ni koncepciju, još manje sposobnost da igraču pronađe pravu poziciju i izvuče ono najbolje iz njega.

O motivatorskim sposobnostima da i ne govorimo. To od njega, uostalom, koii se tek usavršava, ne treba ni očekivati.

E, pa, nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u ovom momentu upravo izgleda kao ekipa koju vodi trener na stručnom usavršavanju, da ne kažemo poigravanju sa njenim ugledom i rejtingom.

Ivaylo Petev nastavio je svoju avanturu na klupi “Zmajeva”, priredivši nam novu blamažu. Gruzija baš i nije neka sila u nogometu, no, očito, kakva god da je, prevelik je zalogaj za izabranike bugarskog stručnjaka, koji  su i ovaj put posrnuli (0:1).

I sa Edinom Džekom u postavi, da ne bude zabune, kao i većinom drugim standardnih reprezentativaca, izuzimajući Miralema Pjanića, nismo uspjeli izaći neporaženi na više praznom nego punom Bilinom polju.

Da ne bismo izmišljali toplu vodu, izdvojili smo dvije izjave koje objašnjavaju svu tragediju ili tragikomediju stanja u kojem se nalaze “Zmajevi”.

Džeko u meču protiv Gruzije (Foto: FENA)

Prva je, a prenijela ju je agencija FENA poslije meča, ona Peteva koji je zaključio da je “problem to što naši reprezentativci daju malo golova, dok s druge strane olako primaju golove”.

Kako lucidno i pronicljivo! Eto u čemu je problem, čim te sitnice ispravimo padat će pred nama i Italija i Brazil i Njemačka! O Gruziji i da ne pričamo. Samo da zategnemo odbranu, a napadače raspucamo…

Druga, međutim, mnogo je ozbiljnija i otkriva suštinu problema reprezentacije Bosne i Hercegovine.

“Nije bilo nikakvih iznenađenja što se tiče BiH. Igrali su istim sistemom kao i proteklih par mečeva”, rekao je na pres-konferenciji poslije utakmice selektor Gruzije Willy Sagnol.

Ni Dijamant nije svemoćan

Naravno, čak i onima koji površno prate nogomet, a odgledali su barem dvije utakmice “Zmajeva” u mandatu Peteva, nisu bile potrebne riječi nekadašnjeg vrsnog beka njemačkog Bayerna i reprezentacije Francuske, pa da shvate u čemu je kvaka.

Istina, one su poželjne, jer su došle iz “neutralnih” usta i konačno potvrdile ono što odavno znamo.

Teretno, nemaštovito, sve na neki “horuk” sistem, bez vica, kreacije… “Zmajevi” liče na fizički dobro pripremljenu i snažnu ekipu, koje se može "pogurati" s protivnikom, što i nije neka prevaga, jer “fiziku” danas uglavnom imaju sve iole ozbiljnije selekcije i – to je to.

Ako nema Džekinog nadahnuća, napad nam je uglavnom anemičan, osuđen na  trenutke Dijamantove genijalnosti. No, i Edin, sa 36 godina na plećima, više nije svemoćan…

Mnogo igrača prošlo kroz reprezentaciju (Foto: Anadolu Agency)

A nije da Petev nije pokušao nešto promijeniti. Ako je vjerovati podacima Transfermarkta, 46-godišnji Bugarin je od svog iznenađujućeg ustoličenja za selektora BiH krajem januara 2021. godine isprobao čak 54 igrača! I nije pogodio.

Učinak od dvije pobjede, pet neriješenih i šest poraza u 13 utakmica, učinak je Peteva sa “Zmajevima”. Stoga, ostaje nam samo da ponovimo pitanje koje smo postavili i na kraju prošlogodišnjih, nikad gorih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo – koji su genijalci iz Nogometnog saveza BiH doveli Peteva, šta ga je to preporučilo?

I drugo, još važnije pitanje, šta je cilj Peteva? Da pobjeđuje, sigurno nije…