Krompir-salata svima nam je dobro poznata od davnina, jedemo je u svim prilikama, služimo je uz ribu, ali i uz mesna jela, volimo je dobro začinjenu, s više ili manje luka. A kako je prave i jedu u Austriji ili Njemačkoj? Slično, a opet drukčije.
Njihova je salata od krompira sočnija i kremastija, a glavni je razlog tome – goveđa supa. Uz poznate začine kao što su biber i so te ulje i sirće, Austrijanci i Nijemci svoju krompir-salatu obogaćuju toplom goveđom supom i kašikicom senfa.
Ipak, nije sve isključivo u preljevu. Da bi vaša salata bila savršena i sočna, svakako trebate pripaziti na 5 grešaka zbog kojih salata od krompira može ispasti loše, uprkos odličnom receptu.
Sastojci za salatu od krompira:
1 kg krompira (tvrđeg, žutog)
1 srednje velika glavica ljubičastog luka
250 ml goveđe supe
1 kapikica senfa
1 kašika sirćeta od bijelog vina
3 kašike suncokretova ulja
malo svježe mljevenog bibera
2 prstohvata soli
nekoliko grančica svježeg peršuna
Priprema:
- Operite krompir pa ga cijelog stavite u lonac hladne vode te ga kuhajte u kori oko 30 minuta. Kad je krompir kuhan, ubacite ga u hladnu vodu, pustite da se malo ohladi kako bi se lakše gulio i rezao pa ga ogulite i narežite na ploške podjednake debljine.
- Luk očistite i nasjeckajte na kockice, dodajte ga krompiru i pažljivo promiješajte.
- U toplu supu dodajte senf, sirće, ulje, sol i biber, sve dobro izmiješajte i prelijte preko krompira, lagano protresite zdjelu te ostavite salatu da odstoji najmanje sat vremena kako bi se sve arome upile.
- Nasjeckajte nasitno svježi peršun, pospite ga po salati, prema potrebi salatu dodatno začinite solju i biberom, pažljivo promiješajte i poslužite.