Magazin

Najbolja koju ćete probati: Trik za sočniju i kremastiju krompir-salatu

Krompir-salata svima nam je dobro poznata od davnina, jedemo je u svim prilikama, služimo je uz ribu, ali i uz mesna jela, volimo je dobro začinjenu, s više ili manje luka. A kako je prave i jedu u Austriji ili Njemačkoj? Slično, a opet drukčije.

Njihova je salata od krompira sočnija i kremastija, a glavni je razlog tome – goveđa supa. Uz poznate začine kao što su biber i so te ulje i sirće, Austrijanci i Nijemci svoju krompir-salatu obogaćuju toplom goveđom supom i kašikicom senfa.

Ipak, nije sve isključivo u preljevu. Da bi vaša salata bila savršena i sočna, svakako trebate pripaziti na 5 grešaka zbog kojih salata od krompira može ispasti loše, uprkos odličnom receptu.

Sastojci za salatu od krompira:

1 kg krompira (tvrđeg, žutog)
1 srednje velika glavica ljubičastog luka
250 ml goveđe supe
1 kapikica senfa
1 kašika sirćeta od bijelog vina
3 kašike suncokretova ulja
malo svježe mljevenog bibera
2 prstohvata soli
nekoliko grančica svježeg peršuna

Priprema:

  1. Operite krompir pa ga cijelog stavite u lonac hladne vode te ga kuhajte u kori oko 30 minuta. Kad je krompir kuhan, ubacite ga u hladnu vodu, pustite da se malo ohladi kako bi se lakše gulio i rezao pa ga ogulite i narežite na ploške podjednake debljine.
  2. Luk očistite i nasjeckajte na kockice, dodajte ga krompiru i pažljivo promiješajte.
  3. U toplu supu dodajte senf, sirće, ulje, sol i biber, sve dobro izmiješajte i prelijte preko krompira, lagano protresite zdjelu te ostavite salatu da odstoji najmanje sat vremena kako bi se sve arome upile.
  4. Nasjeckajte nasitno svježi peršun, pospite ga po salati, prema potrebi salatu dodatno začinite solju i biberom, pažljivo promiješajte i poslužite.