Vijesti

Nastavljeni protesti ispred zgrade OHR-a

Više hiljada nezadovoljnih građana demonstriralo je jučer protiv najavljenih izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava Federacije BiH, a koju bi mogao nametnuti visoki predstavnik Christian Schmidt. 

Okupljeni su poručili da neće dozvoliti etničku podjelu Bosne i Hercegovine, te su pozvali Schmidta da ne donosi takvu odluku, jer bi mogla imati nesagledive posljedice BiH.

Tražili su jučer da im se Schmidt obrati, što on jučer nije učinio, a istu želju imaju i danas.

Građani već pristižu ispred zgrade OHR-a. Tu su istaknuti transparenti u kojima se, mahom, kritikuje Schmidt, ali i međunarodna zajednica, koja bez reakcija posmatra posljednja dešavanja.

(Foto: N. Grabovica)
(Foto: N. Grabovica)
(Foto: N. Grabovica)
(Foto: N. Grabovica)
(Foto: N. Grabovica)
(Foto: N. Grabovica)
(Foto: N. Grabovica)

Podsjetimo, izmjene koje navodno želi nametnuti visoki predstavnik sadrže, izmeru ostalog, način izbora delegata u Dom naroda FBiH i izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, uvođenje cenzusa prilikom izbora delegata u Domu naroda FBiH.

Za izbor predsjednika FBiH, umjesto dosadašnjih šest delegata u jednom klubu, u prvom krugu će trebat najmanje osam delegata.

Konstitutivni narod kojeg u jednom kantonu ima manje od tri posto u odnosu na ukupan broj tog naroda u FBiH, ostat će bez prava da iz tog kantona delegira svog kandidata za Dom naroda FBiH.