Sport

Boban: Superliga je bila apsurd, a VAR je očistio nogomet

Zvonimir Boban dao je intervju za La Gazzetta dello Sport u kojem je govorio o nekoliko tema, među njima i o Superligi i VAR-u. Legendarni hrvatski nogometaš, nekada igrač i jedan od Milanovih direktora, danas je UEFA-in šef nogometa pa njegove riječi o konkurentskom takmičenju i promjenama koje su se dogodile u nogometu imaju težinu.

Podsjetimo, samo dva dana nakon što je formalno osnovana u aprilu prošle godine Superliga je postala propali projekt. Prvi je službeno istupio Manchester City, a uslijedio je domino-efekt među klubovima Premiershipa pa su se iz nje povukli Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United i Tottenham. Ostali klubovi koji su bili uključeni u zatvoreni projekt elitnih klubova bili su Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Juventus, Inter i Milan. Barca, Real i Juve i dalje su zagovornici te ideje.

"Superliga je bila apsurdan plan koji je umro u roku od dva dana. Zapravo, nikad nije niti bila rođena. Svaki plan kojem sportske vrijednosti nisu na prvom mjestu je osuđen na propast. Nogomet pripada onima koji ga vole, a Superliga je bila pogrešan pokušaj koji je okončao kako je i zaslužio. Previše se o tome pričalo. Nikad neće postojati", siguran je Boban.

"Razočarao me Adriano Galliani, on kao da je izdao svoju i historiju Milana. Kad je Serie A bila dominantna liga, nitko nije mislio na druge. Želimo veću ravnotežu među ligama. Siguran sam da će izgradnja novih stadiona pomoći talijanskim klubovima da se nose s engleskima", dodao je u osvrtu na Gallianijeve riječi da je europskim klubovima potrebna jaka liga da bi bili konkurentni onima iz Premier lige.

Upitan koliko je VAR promijenio nogomet Boban je rekao: "Kritike na početku su bile logične, ali onaj tko sad kritizira VAR namjerno stvara zablude u raspravama i zaključcima. VAR nije promijenio nogomet, ali ga je očistio. On je zaštita sucima koji griješe. Teško je zamisliti nogomet bez VAR-a i ja sam na to ponosan."