Sport

Koliko smo daleko od drugog kruga Eurobasketa? ‘Zmajevi’ drže sudbinu u svojim rukama

Dvije pobjede u prva tri kola Evropskog prvenstva za košarkaše, već su dovoljna da aktuelnu generaciju "zmajheva" upišu u historiju.

Na startu smo srušili Mađrsku (95:85), što je prvi put u deset nastupa da smo najveću kontinentalnu smortu otvorili trijumfom u prvom kolu.

Sudački vjetar u leđa domaćinu

Potom smo pružili također upečatljiv nastup i protiv Njemačke u Kelnu, no što zbog snage rivala, što sudačkog vjetra u leđa, domaćin je slavio sa 92:82.

No, "Zmajevi" su smogli snage da se brzo oporave od ovog dramatičnog poraza, pa su jučer odigrali meč za pamćenje - oborivši Luku Dončića i njegove saigrače za trrijumf nad aktuelnim prvakom Evrope, Slovenijom (97:93).

No, selektor Adis Bećiragić i njegovi igrači na tome ne žele stati.

Atić (BiH) u meču protiv Slovenije

Cilj je probiti se u u drugi krug Eurobasketa, ali za to će nam prema svemu sudeći, biti potrebna još jedna pobjeda i to protiv nimalo laganih rivala, sutra protiv Francuske ili u srijedu protiv Litvanije.

Pretpostavka je da će Litvanci, koji ipak vrijede mnogo više od tenutrnog omjer 0-3, sutra savladati Mađarsku (također na 0-3), pa bi duel sa BiH u srijedu dočekali sa jednom pobjedom.

Mnogo kombinacija

Ako mi kojim slučajem ne pobijedimo Francuze, aktuelne olimpijske viceprvake, dočekali bismo Litvance sa dvije pobjede, ali i činjenicom da ako i od njih izgubimo imamo isti omjer i slabiji međusobni skor.

Naravno, mnogo toga može ovisiti i od drugih rezultata, šta ako recimo, Slovenija izgubi sutra od Njemačke, pa i ona ostane na samo dvije pobjede uoči posljednjeg kola i susreta sa Francuskom?

Ipak, za nas je najvažnije da sami držimo sudbinu u svojm rukama - a selektor Bećiragić, njegovi igrači Jusuf Nurkić, Džanan Musa, John Roberson, Miralem Halilović, Edin Atić i ostali, pokazali su da su sposobni savladati i najveću prepreku....

Tabela grupe B
Preostale utakmice grupe B