Sport

Adis Bećiragić čvrsto na zemlji: “Udarit ćemo na najslabiju tačku Francuza”

Adis Bećiragić godinama je upijao znanje od Bogdana Tanjevića tokom godina trenerske karijere koje je legendarni Boša proveo u Turskoj.

Izgradio je Bećiragić i vlastiti trenerski stil, koristeći i ogromno igračko iskustvo, između ostalog i iz reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Historijski rezultat

Bio je Adis član legendarne generacije koja je našu reprezentaciju, pod selektorskim vodstvom Mirze Delibašića, ratne 1993. odvela prvi i jedini put do drugog kruga Evropskog prvenstva, upravo u Njemačkoj, gdje Bećiragić danas kao selektor predvodi BiH.

I dok u navijačikim krugovima vlada euforija nakon dvije pobjede u tri kola Eurobasketa, pogotovo nakon trijumfa nad aktuelnim prvakom Evrope Slovenijom, 52-godišnji Sarajlila čvrsto je na zemlji, fokusiran isključivo na posao koji je pred "Zmajevima".

A taj posao je današnja utakmica protiv Francuske u četvrtom kolu grupe B u njemačkom Kelnu (14.30 sati), utakmica u kojom pobjedom možemo ovjeriti plasman u osminu finala!

Nadam se da možemo pobijediti, što bi zaista bila prava nagrada za naše igrače za sve što su do sada uradili, pogotovo poslije poraza od Crne Gore. Bio je ovo odličan povratak", prisjeća se Bećiragić svog prvog zvaničnog meča na klupi BiH u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo krajem augusta.

No, nakon visokog poraza u Podgorici (69:88), "Zmajevi" su se trznuli, zaigrali su fantastično te već u narednom ispitu u kvalifikacijskoj grupi za SP priredili senzaciju u Sarajevu, pobijedivši aktuelne olimpijske viceprvake Francusku sa 96:90 nakon dva produžetaka.

U sličnom smo ritmu nastavili i na završnici Eurobasketa, u grupi B u njemačkom Kelnu.

U prvom smo kolu savladali Mađarsku (95:85), u drugom su nas domaćini Nijemci savladali teškom mukom, uz solidan sudački vjetar u leđa, a onda smo u fantastičnom meču oborili evropske prvake Slovence (97:93).

Forma u usponu

Već je dovoljno da Eurobasket okarakteriše kao uspješan, no, "Zmajevi, normalno, žele više. Pobjeda danas protiv Francuske ili sutra protiv Litvanije, odvela bi nas u osminu finala, u Berlin.

"Ako ne dobijemo jednu od te dvije utakmice, može se desiti da ne prođemo. U Skenderiji su možda Francuzi ušli nešto opušteniji, s uvjerenjem da će lako izaći na kraj s nama, pa su vidjeli da to neće tako ići.

Zasto očekujem da će sada od početka igrati sa 100 posto. Ovog puta, nećemo iza sebe imati punu Skenderiju, ali istovremeno znamo da nam je forma u usponu, da smo kao tim u uzlaznoj putanji.

Udarit ćemo na najslabiju tačku protivnika, vidjet ćemo da li će to biti dovoljno", rekao je Bećiragić.