Iako pileća jetrica možda nije tako česta namirnica zadnjih godina, ovaj jednostavni recept za paštetu će se sigurno svidjeti svima koji ga probaju. Dobra pašteta je dostojna baš svake prilike i može biti savršeno predjelo za veća okupljanja ili brzinski zalogaj tokom napornog dana.
Kao ukusno predjelo je poslužite namazanu na vrućem tostu s maslacem i malo kiselih krastavaca sa strane. Ovo je tip recepta za koji vam nikada neće biti žao što ste ga svladali, stoga ga isprobajte što prije i uživajte u ukusnoj nagradi!
Potrebni sastojci
400 g pilećih jetrica,
300 g maslaca narezanog na kockice,
1 čehno sitno nasjeckanog bijelog luka,
pola sitno nasjeckanog luka,
pola kašičice svježeg lišća majčine dušice,
2 kašike konjaka,
pola kašičice ribanog muškatnog oraščića,
so,
mljeveni biber
dodatnih 50 g maslaca za preljev.
Priprema
Pilećim jetricama odstranite žilice, zatim ih isperite i nježno osušite kuhinjskim papirom. Otopite otprilike desetinu maslaca u velikoj tavi na srednje jakoj vatri, te luk i bijelu luk pirjajte uz često miješanje, oko 5 minuta ili dok ne omekšaju. Dodajte jetrice i majčinu dušicu pa ih pržite uz često miješanje, oko 3-4 minute ili dok jetrica ne poprime boju izvana, ali ostanu ružičasta u sredini.
Ulijte brandykonjak, ostavite da krčka oko 10 sekundi, zatim u tavu dodajte preostali maslac i muškatni oraščić, te tavu uklonite s vatre. Ostavite nekoliko minuta sa strane kako bi maslac omekšao. Zatim smjesu pretvorite u glatki pire pomoću blendera ili štapnog miksera. Po ukusu začinite solju i biberom.
Gotovu paštetu premjestite u odgovarajuću posudu. Otopite višak maslaca i prelijte preko paštete. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite u frižider najmanje 3 sata prije jela. Paštetu izvadite iz frižidera 20-ak minuta prije posluživanja kako bi malo omekšala i poslužite uz hrskavi hljeb ili vrući tost.