Kriminal

Vrhovni sud FBiH uvažio žalbu Fikreta Abdića. Tužilaštvo USK: Ostat će u pritvoru

Vrhovni sud Federacije BiH u krivičnom predmetu protiv osumnjičenih Fikreta Abdića i Sulejmana Silića na sjednici 29. jula djelomično je uvažio žalbu branioca osumnjičenog Fikreta Abdića i ukinuo rješenje Kantonalnog suda u Bihaću od 16. 7. te predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Ova informacija objavljena je i na Facebook stranici Laburističke stranke.

Fikret Abdić, načelnik Velike Kladuše, uhapšen je s još četiri osobe u akciji kodnog naziva "Mreža" zbog sumnje u zloupotrebu položaja i povredu ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.

Abdić se prema nezvanilnim informacijama tereti daje koruptivnim aktivnostima u procesu javnih nabavki i zapošljavanja budžet Općine Velika Kladuša oštetio za 600.000 KM.

Tri osobe puštene su na slobodu nakon što su sarađivale s Tužilaštvom i priznale krivična djela te je odlučeno da ne postoje razlozi za predlaganje pritvora ili mjera zabrane, dok su u jednomjesečnom pritvoru ostali Abdić i njegov saradnik Sulejman Silić.

Novom odlukom Vijeća Kantonalnog suda u Bihaću 20. jula Abdiću je pritvor produžen za još dva mjeseca "zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti od uništavanja ili sakrivanja dokaza, kao i utjecaja na svjedoke, opasnosti da će ponoviti krivično djelo i opasnosti da bi njegovo puštanje dovelo do narušavanja javnog reda".

Siliću su izrečene mjere zabrane napuštanja boravišta, zabrana preduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti, zabrana posjećivanja određenih mjesta te zabrana sastajanja s određenim osobama te nekretnina stavljena pod hipoteku.

Adnan Tulić, tužilac Tužilaštva USK, za Raportu je večeras potvrdio ovu inormaciju i rekao da se Abdić još nalazi u pritvoru.

"Nama je Sud dao rok da dopunimo zahtjev za produženje pritvora. Mi ćemo to uraditi. Imamo mnogo dokaza zbog kojih Abdić mora ostati u pritvoru", kazao nam je Tulić.