Sport

Mikaela Shiffrin ispisala historiju, najuspješnija svih vremena u Svjetskom kupu

Mikaela Shiffrin ispisala historiju

Mikaela Shiffrin pobijedila je u svojoj 87. utrci Svjetskog kupa u subotu i ispisala historiju oborivši ukupni rekord koji je postavila skijaška legenda Ingemar Stenmark. Amerikanka je trijumfovala u slalomu u Åreu u Švedskoj i postala najbolja skijašica svih vremena.

Shiffrin je na kraju slavila s 92 stotinke prednosti ispred drugoplasirane Holdener i 95 stotinki ispred trećeplasirane Swen Larsson.

Mikaela Shiffrin je bila uvjerljivo najbrža (50.93 sekundi) u prvoj vožnji slaloma skijašica za Svjetski kup u švedskom Areu.

Shiffrin je imala startni broj 5, a kad je došla do cilja za gotovo cijelu sekundu (+0.94) je iza sebe ostavila do tada vodeću Švicarku Wendy Holdener. Između njih dvije se uspjela ugurati još samo najbolja domaća slalomašica Anna Swenn Larsson koja je za Amerikankom zaostala za 69 stotinki.

Podsjetimo, Shiffrin je jučer u Areu je stigla do 86. pobjede u Svjetskom kupu.

Time je izjednačila rekord legendarnog Ingemara Stenmarka po najvećem broju pobjeda u Svjetskom kupu u historiji, računajući i mušku i žensku konkurenciju.

Shiffrin je slavila u veleslalomu u Areu sa 64 stotinke prednosti ispred Italijanke Federice Brignone. Trećeplasirana Šveđanka Sara Hector je zaostala 92 stotinke.

Fantastična Amerikanka upravo je u Areu u decembru 2012. godine upisala prvu pobjedu u Svjetskom kupu. Sada je na istom mjestu stigla do 86. trijumfa i izjednačenja sa legedarnim Šveđaninom.