Politika

Rezultat vladavine ‘zaštitnika Bošnjaka’ SDA: U institucijama BiH 738 manje Bošnjaka

Šemsudin Mehmedović

Detaljna analiza pristiglih odgovora o nacionalnoj zastupljenosti zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine svjedoče o značajnom debalansu na štetu bošnjačkog naroda, što se ogleda u činjenici da je zaposlenika iz reda tog naroda na pozicijama u državnim institucijama za 783 manje nego što im to po zakonu i Ustavu pripada.

Na ovo je danas na pres-konferenciji upozorio poslanik u Predstavničkom domu parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović, referirajući se na pitanje nacionalne strukture rukovodstva, državnih policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH te poštivanja zakonskih odredbi o odgovarajućoj nacionalnoj zastupljenosti,

Podsjetio je kako je krajem januara zatražio od 75 državnih organa da mu dostave podatke o nacionalnoj zastupljenosti.

"Čista su neistina i izmišljotina tvrdnje koje dolaze od pojedinih zastupnika Evropskog parlamenta (EP), zvaničnih institucija R Hrvatske i HDZ-a BiH da su Hrvati majorizirani i neravnopravni u BiH po pitanju političkog predstavljanja", kazao je Mehmedović.

Istovremeno je istaknuo kako „nisu istiniti ni navodi zvaničnika iz R Srbije i bh. entiteta RS o tome da su Srbi ugroženi unitarizacijom koju navodno provode Bošnjaci“.

"Oni koji su neravnopravni i majorizirani kada je riječ o predstavljanju na nivou države Bosne i Hercegovine su Bošnjaci i ima ih 783 manje, nego što to zakon i Ustav propisuju i u debalansu su u 58 od 71 institucije", naveo je Mehmedović, referirajući se na institicije koje su dostavile tražene podatke.

Potcrtao je kako u složenoj državi kakva je BiH, zakoni nedvosmisleno i jasno propisuju da u institucijama BiH mora biti osigurana odgovarajuća zastupljenost državnih službenika i zaposlenika u skladu s nacionalnom strukturom stanovništva, a prema posljednjem popisu (iz 2013. godine) kako je to precizirano Zakonom o upravi (član7.).

Dodao je kako je tom odredbom propisano da je najvažnije načelo u radu državne službe - načelo zakonitosti, a što podrazumjeva da sve institucije poslove moraju obavljati u skladu sa zakonom.

Podsjetio je u tom kontekstu kako prema popisu iz 2013. godine, u Bosni i Hercegovini živi 50,11 posto Bošnjaka, 30,78 posto Srba, 15,43 posto Hrvata i 3,68 posto Ostalih, uz opasku kako se radi o procentualnom omjeru koji moraju poštovati sve institucije BiH.

"Bošnjaci su u 'debelom minusu' za gotovo 800 pozicija, ali su, istovremeno, zaposlena 423 Srba više i 478 Hrvata više od broja koji im pripada", naveo je Mehmedović uz opasku kako je situacija posebno zabrinjavajuća u pogledu rukovodećih pozicija, te ilustrirajući to stanjem u ministarstvima pravde, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Regulatornoj agenciji za komunikacije, Agenciji za zaštitu ličnih podataka…

Prema podacima iz spomenute analize, u Upravi za indirektno oporezivanje BiH Bošnjaka je manje za 222 pozicije, u Graničnoj policiji BiH manje ih je za 167 pozicija, a u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu je 56 Bošnjaka je manje nego što zakon propisuje…

U osvrtu na stanje na tom planu, Mehmedović je naveo kako je Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi - BHANSA jedna od institucija koja nije dostavila odgovor, a u kojoj je trenutno zaposleno gotovo 500 osoba, uz opasku "da na taj način ostavljaju prostor za sumnju zašto to nisu učinili i šta, zapravo, kriju".

Pozvao je u tom kontekstu na odgovornost sve pojedince u sistemu koji su svojim radnjama i nepostupanjem prekršili zakone BiH, izdvajajući kao najodgovorniju Agenciju za državnu službu, te posebno nositelje rukovodećih pozicija „bošnjačke nacionalnosti, koji , nerijetko, u instituciji figuriraju kao obični statisti“.

"Sada znamo da je situacija alarmantna i ovaj trend odmah moramo zaustaviti. Sve institucije odmah moraju zaustaviti zapošljavanje na štetu bilo koje etničke grupe", poručio je Mehmedović.

Najavio je kako će nadalje insistirati na popravljanju spomenutog stanja, te da će ponovno tražiti da PSBiH zauzme stav i da se obavežu sve institucije da poštuju zakon, te svaka tri mjeseca dostavljaju izvještaje o nacionalnoj zastupljenosti zaposlenih, pozivajući se na Zakon o parlamentarnom nadzoru.