poslanik bundestaga

Mehmedović se susreo sa Mijatovićem: Puna podrška Njemačke u evropskim i euroatlantskim integracijama BiH

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i član Grupe prijateljstva PSBiH za Zapadnu Evropu Šemsudin Mehmedović održao je danas sastanak sa poslanikom Bundestaga Savezne Republike Njemačke Borisom Mijatovićem.

Mehmedović se posebno zahvalio na svemu što Njemačka godinama radi za Bosnu i Hercegovinu, a posebno sada, s obzirom na činjenicu da je Njemačka jedan od predlagača Rezolucije o genocidu Srebrenici, koja treba biti izglasana u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

U okviru razgovora o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regiji, Mehmedović je naglasio da BiH, uz sve političke izazove, radi na ispunjavanju dva ključna vanjskopolitička cilja, članstvo u Evropsku uniju (EU) i NATO. S tim u vezi, Mehmedović je ocijenio da je odluka institucija EU da BiH odobre otvaranje pregovora o članstvu u EU od velikog značaja, te izrazio očekivanje da će Njemačka u narednom periodu, koji je, kako je rekao, ključan za BiH, pojačati svoju podršku evropskom putu naše zemlje.

Prema Mehmedovićevim riječima, za Bosnu i Hercegovinu važno je da u procesu pridruživanja EU usvoji evropsku pravnu stečevinu i standarde EU, s ciljem da se na taj način uspostavi puna vladavina prava, ostvare slobode i prava svih građana i definiraju unutrašnji odnosi u BiH.

Poslanik njemačkog Bundestaga Boris Mijatović naglasio je da njegova zemlja daje punu podršku evropskim i euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine. Govorio je i o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, te iznio stav da Rezolucija, kako je rekao, nije protiv, već za budućnost BiH i njenih građana.

Mijatović je bilateralne odnose dvije zemlje ocijenio dobrim i prijateljskim, te kazao kako je Njemačka zainteresirana za dalje jačanje vanjskopolitičke i ekonomske saradnje sa BiH.

Današnjem sastanku prisustvovao je i ambasador SR Njemačke u Bosni i Hercegovini Thomas Fitschen, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.