Ukoliko volite eksperimentirati s hranom, obavezno morate probati tradicionalni turski street food specijalitet koji izgledom i okusom podsjeća na pizzu, a najčešće se priprema s mesom i sirom. Ovi mali čamci od tijesta idealni su ako vam u goste stiže veće društvo, a što je najvažnije jako su ukusni
Pide je zapravo beskvasno tijesto koje se tanko razvalja, namasti, pospe sezamom i peče u krušnoj peći te se poslužuje kao pogača koja se trga i jede uz sirni namaz i meze, odnosno raznorazne trave (motar, origano i timijan). Također, pide se radi s raznim dodacima poput mesa i povrća te se rubovi rolaju tako da tijesto nalikuje lađi i u tom slučaju okusom podsjeća na pizzu.
Sastojci za tijesto:
- 1 jaje
- 100 ml ulja
- 150 ml jogurta
- 100 ml mlake vode
- 1 pakiranje kvasca
- 2 kašičice šećera
- 2 kašičice soli
- 500 g brašna
Priprema:
- Umutite jaje, potom dodajte vodu, jogurt, ulje, šećer, so i kvasac te sve dobro promiješajte.
- Dodajte brašno i umijesite tijesto. Ostavite da odstoji 30-60 minuta.
- Tijesto premijesite te ga razvucite kao za baget pa ga podijeliti na 10 malih loptica.
- Razvaljajte svaku lopticu pa zavijte rubove, oblikujući tijesto u čamac.
- Zatim napunite svaki čamac smjesom po želji. Predlažemo vam kombinaciju mljevenog mesa i sira. Možete koristiti edamer, goudu, mozzarellu ili feta sir. Možete staviti i špinat, papriku, paradajz, luk, kukuruz, sudžuku ili nešto što inače stavljate na pizzu.
- Prebacite tijesto u papirom obložen pleh. Pecite 15-ak minuta na 200 Celzijevih stepeni.