JUŽNO KINESKO MORE

Istraživači pronašli potopljenu podmornicu iz 2. Svjetskog rata: Iznenadilo ih šta su pronašli unutra

Lovci na olupine otkrili su ostatke poznate američke podmornice koja je potonula s 79 članova posade tokom borbe s japanskim ratnim brodom blizu Filipina 1944. godine. Prema projektu Lost 52, koji je napravio ovo otkriće, olupina USS Harder sada leži na svom trupu na dnu Južnog kineskog mora, blizu sjevernog filipinskog otoka Luzona, na dubini od oko 1.140 metara.

Pomorski izvještaji o posljednjoj misiji podmornice Harder, klase Gato i nadimka "Hit 'Em Harder", navode da je potonula s cijelom posadom 24. augusta 1944. nakon što je ozbiljno oštećena dubinskim bombama u borbi s japanskim razaračem. Harder je bila jedna od najpoznatijih američkih podmornica u Drugom svjetskom ratu, a zapisi američke mornarice bilježe da je torpedirala i potopila pet japanskih razarača te nekoliko drugih neprijateljskih brodova tokom šest uspješnih patrola u Pacifičkom ratnom pozorištu.

"Ovo je jedna od najpoznatijih podmornica iz Drugog svjetskog rata i historijsko pomorsko otkriće," izjavio je Tim Taylor, osnivač projekta Lost 52, za Live Science. Taylor je direktor firme Tiburon Subsea koja koristi autonomna podvodna vozila (AUV) i druge tehnologije za prikupljanje podataka na podvodnim lokacijama. Također vodi projekt Lost 52, čiji je cilj locirati olupine 52 američke podmornice izgubljene u moru tokom Drugog svjetskog rata i četiri izgubljene tokom Hladnog rata.

Proces pronalaska i počast posadi

Grupa je već locirala olupine osam plovila, a otkriće podmornice USS Harder njihovo je deveto otkriće, rekao je Taylor. Svaka od podvodnih olupina također je ratna grobnica za članove posade koji su poginuli kada je podmornica potonula, a nestali članovi posade Hardera bili su počašćeni za svoju službu kada je olupina pronađena.

"Imamo protokol prema kojem, kada lociramo podmornicu, odajemo počast posadi," rekao je Taylor. "Održimo minutu šutnje, zvonimo za svakog člana posade i imamo molitveni obred koji vodi đakon koji je dio našeg ekspedicijskog tima."

Tim je locirao olupinu proučavajući izvještaje o njezinoj posljednjoj borbi te zatim pretražujući odgovarajuća područja sonarom s broda, koji može otkriti objekte na morskom dnu, i AUV-ovima, koji mogu ići puno dublje od ljudskih ronilaca.

Težak i dugotrajan proces

"Iako poduzimamo korake kako bismo učinili obrasce pretraživanja što učinkovitijima, 'to je dug i mukotrpan proces, poput traženja igle u plastu sijena'," rekao je Taylor.

Ekstremna dubina olupine značila je da su pretraživanja AUV-ovima bila neophodna, iako je razdoblje relativno dobrog vremena posljednjih sedmica olakšalo potragu.

Olupina Hardera preduboka je da bi je posjetili ronioci, a američka mornarica označila je olupinu kao zaštićeno mjesto. "Olupina predstavlja posljednje počivalište mornara koji su dali svoje živote u odbrani nacije i treba je poštovati kao ratnu grobnicu," navela je mornarica u izjavi. Taylor je dodao da AUV slike pokazuju da je plovilo u relativno dobrom stanju. "Podmornica je relativno netaknuta, osim štete uzrokovane dubinskim bombama," rekao je.

Nakon 80 godina pod vodom, čini se da je olupina postala dom za morski život, uključujući hobotnicu koju je Taylor vidio na AUV slikama. "To je zaštićeno grobno mjesto za 79 američkih mornara iz Drugog svjetskog rata, ali na podmornici ima mnogo života," rekao je. "To je zaista izvanredno."