Ako si u potrazi za osvježavajućim ljetnim desertom, blueberry grunt je pravi izbor. Ovaj tradicionalni desert iz Nove Engleske spaja bogatstvo okusa svježih borovnica s mekoćom biskvita, a sve se priprema bez korištenja rerne. Savršen je za tople ljetne dane kada stvarno ne želiš uključiti rernu.
Šta je grunt? Desert blueberry grunt vuče korijene iz engleskih parenih pudinga. Ukratko, voće se kuha na šporetu, a na vrh se dodaje tijesto za biskvit ili knedle. Lonac se pokrije i sve zajedno pari dok biskvit ne postane mekan i pahuljast, a voće se ne pretvori u gusti, slatki džem. Ova tehnika je idealna kada rerna nije opcija, što čini grunt praktičnim i ukusnim rješenjem za ljetne deserte.
Možeš koristiti bilo koje borovnice, bilo da su svježe, divlje ili smrznute. Ključan element ovog recepta je mlaćenica koja daje lagan i pahuljast završetak s blagom kiselkastošću koja se savršeno slaže sa slatkim voćnim punjenjem. Nakon što se biskvit skuha, preporučuje se preliti ga s malo mlaćenice i posuti šećerom, a zatim kratko zapeći pod grilom za zlatno-smeđu koricu.
Sastojci
- puter 8 kašika
- mlaćenica 1 šolja
- brašno 2 šolje
- prašak za pecivo 1 kašika
- soda bikarbona 0,25 kašike
- šećer kristal 2 kašike
- sol 1 kašika
- borovnice 680 g
- voda 0,50 šolje
- šećer kristal 0,50 šolje
- gustin (kukuruzni škrob) 2 kašike
- sok od limuna 1 kašika
- sol 1 prstohvat
- šlag
Priprema
Pripremi tijesto. Otopi puter u malom loncu ili mikrovalnoj pećnici i makni s vatre. Stavi mlaćenicu u zamrzivač na 15 minuta. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer i sol te ostavi sa strane.
Nakon 15 minuta, ulij ohlađeni puter u hladnu mlaćenicu i promiješaj viljuškom. Puter će se stvrdnuti u komadiće. Napravi udubinu u sredini suhih sastojaka i dodaj smjesu mlaćenice i putera. Kutlačom miješaj dok ne dobiješ ujednačeno tijesto bez suhih dijelova. Stavi tijesto u frižider dok pripremaš punjenje.
U veliki lonac dodaj borovnice, vodu, šećer, kukuruzni škrob, limunov sok i sol. Miješaj da se sve sjedini, zatim stavi lonac na srednju vatru, često miješajući. Kada smjesa počne kuhati, smanji temperaturu na srednje nisku i kuhaj 8-10 minuta, dok mjehurići ne postanu ujednačeni i sjajni. Ako se previše zgusne, dodaj vodu kašiku po kašiku, do 1/4 šalice.
Da spriješiš kondenzaciju, poklopac lonca omotaj čistom kuhinjskom krpom. Koristeći kašiku za sladoled ili dvije velike kašike, stavljaj tijesto za biskvit na vrh punjenja od borovnica, ostavljajući oko 1,5 centimetra razmaka između njih. Pokrij poklopcem i smanji vatru na nisku. Pari dok biskviti gotovo ne udvostruče veličinu i dok čačkalica umetnuta u sredinu biskvita ne izađe čista, 20-25 minuta.
Ako želiš malo zapeći vrh biskvita, makni lonac s vatre, premaži biskvit s malo mlaćenice ili vrhnja i pospi šećerom. Stavi pod gril dok ne postane zlatno-smeđi, oko 2 minute, pažljivo pazeći da ne izgori.
Pusti da se ohladi oko 15 minuta, zatim žlicom posluži pojedinačne porcije. Posluži sa šlagom ili sladoledom.