EES

Ponovo odgođen sistem za provjeru otiska prsta i skeniranja lica za nečlanice EU

Evropska unija je ponovo odgodila uvođenje sistema za provjeru otiska prsta i skeniranja lica za državljane nečlanica EU na svim granicama EU.

Trebalo je da bude predstavljen 10. novembra, ali je ponovo odgođen nakon što su Njemačka, Francuska i Nizozemska objavile da njihovi sistemi nisu spremni.

Komesarka EU za unutrašnje poslove Ylva Johansson rekla je da ne postoji novi raspored za njegovu implementaciju, ali da će se on postepeno uvoditi.

"Jasno je da nećemo biti spremni za 10. novembar. Ići ćemo na fazni pristup, korak po korak", rekla je Johansson.

Ovo kašnjenje je posljednje u dugom nizu zastoja za sistem, koji je prvobitno trebao biti uveden 2022. godine.

Sistem ulaska i izlaska (EES) značit će da građani koji nisu iz EU, uključujući ljude iz UK-a, moraju registrovati biometrijske podatke na bilo kojoj granici EU da bi ušli, umjesto da pečate pasoše.

Ideja je da se napravi digitalni zapis koji povezuje pasoše sa biometrijskim podacima. Putnici će dobiti ručne uređaje, kako bi svoje podatke mogli registrovati u svojim automobilima.

EES će se primjenjivati ​​na putne granice, aerodrome, luke, željezničke stanice - uključujući Eurostar usluge - i na sve druge vanjske granice EU.

Vijeće EU za pravosuđe i unutrašnje poslove sastat će se sljedeće sedmice kako bi razgovarali o uvođenju EES-a.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva unutrašnjih poslova rekao je novinskoj agenciji Reuters da tri zemlje nisu spremne da uvedu sistem jer ga agencija EU zadužena za to, EU-Lisa, još nije učinila dovoljno stabilnim.

Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova reklo je Reutersu da EES mora biti pravilno pripremljen.

Ranije ovog mjeseca, glasnogovornik Evropske komisije rekao je da je "implementacija sistema kao što je EES složena operacija i da se kašnjenja ne mogu u potpunosti isključiti".