još u povojima

Novi uzgoj: Istraživači u Austriji čine jabuke još zdravijim

Istraživači sa Univerziteta primijenjenih nauka u Welsu žele uzgajati jabuke koje su još zdravije. Starije i rjeđe sorte jabuka daju podatke o vrijednim sastojcima.

Mnoge nove sorte jabuka uzgajaju se zbog sadržaja šećera i prinosa. S druge strane, starije sorte nisu posebno dizajnirane za tu svrhu i stoga sadrže puno više vrijednih sastojaka koji nedostaju novim. Također se čini da su to podnošljivije za osobe s alergijama na jabuke.

Samo u Gornjoj Austriji postoji oko 3.000 različitih vrsta jabuka. Međutim, vrlo malo ih je dosad istraženo. Čini se da se sastojci razlikuju zbog različitog tla i vremenskih prilika.

Cilj Univerziteta je steći znanje o sastojcima. To bi trebalo omogućiti kasniju proizvodnju zdravije hrane. To se navodno događa dodavanjem sastojaka iz drugih biljaka u hranu, poput starih sorti jabuka ili zove.

Već znamo da biljke poput zove mogu pomoći u održavanju zdravih krvnih žila u tijelu. No, naučnici su tek na početku svog rada - proći će godine dok se na policama supermarketa ne nađu nove, zdravije vrste voća.