desert za vikend

Ovo je sasvim drugačiji kolač s jabukama i karamelom

Za pripremu ovog kolača trebat će vam oko sat i po s pečenjem, ali – itekako se isplati

Ako vam treba ideja za fini desert za vikend, onda je to ovo. Kraljice sezone, jabuke, srećemo na sto načina i u sto oblika, pa nas veseli kada pronađemo recept za kolač kakav još nismo probali.

Tajna sočnosti ovoga kolača s jabukama i karamel umakom je u hurmama koje daju i fini voćni okus, a savršeno se stapaju s okusima jabuka, naznakom limuna, cimetom i karamelom.

Od istoga tijesta možete praviti kolač ili tortu, jedina je razlika u tome kako ćete poslagati jabuke koje dolaze na vrh – u krugove ili redove. Gotov kolač možete preliti svojim domaćim ili kupovnim umakom od karamele, a mi vam donosimo neko "između" rješenje: rastopite kupovne meke karamel bombone s malo mlijeka i voilà – dobili ste (skoro domaći) preljev od karamela.

Za pripremu ovog kolača trebat će vam oko sat i po s pečenjem, ali – itekako se isplati.

Sastojci za kolač s jabukama i karamel umakom:

  • 200 g hurmi, grubo nasjeckanih
  • 200 ml mlijeka, plus malo za umak od karamele
  • 250 g maslaca, omekšalog, i izrezanog na komadiće plus dodatak za podmazivanje
  • 280 g brašna
  • ½ čajne kašičice soli
  • 3 čajne kašičice praška za pecivo
  • 200 g svijetlog smeđeg šećera
  • 4 velika jaja
  • 1 kašika cimeta
  • 2 čajne kašičice ekstrakta vanilije
  • 3 crvene jabuke
  • sok od 1 limuna
  • šaka karamele
  • malo šećera u prahu, za posipanje

Sastojci za kolač s jabukama i karamel umakom:

  1. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Podmažite stijenke lima za pečenje maslacem, a na dno stavite papir za pečenje. Pripremite četvrtasti lim za pečenje veličine 20 x 30 centimetra ili okrugli kalup promjera 26 centimetara.
  2. Datulje i mlijeko stavite u manji lonac i zakuhajte. Maknite s vatre i ostavite 15 minuta da se ohladi. Kad se ohlade, izblendajte hurme u pire.
  3. Pomiješajte u zasebnoj zdjeli brašno, prašak za pecivo i so.
  4. U pire od hurmi dodajte maslac, smeđi šećer, jaja, cimet, vaniliju i mješavinu s brašnom i zasad ostavite sa strane.
  5. Jabuke narežite na četvrtine i izvadite im jezgru, a zatim ih narežite na vrlo tanke ploške i poškropite limunovim sokom.
  6. Sastojke za tijesto sada brzo izmiješajte električnom miješalicom dok ne dobijete glatku smjesu.
  7. Izlijte smjesu u pripremljeni kalup za pečenje. Pečete li kolač u okruglom kalupu za torte, rasporedite kriške jabuka u koncentrične krugove počevši od sredine. Ako radite kolač u četvrtastom kalupu, jabuke poslažite u tri reda po dužini.
  8. Pecite 45-50 minuta. Izvadite iz rene i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
  9. U malu tavu stavite karamel-bombone i malo mlijeka i kuhajte uz neprestano miješanje na laganoj vatri dok se ne otope.
  10. Ohlađeni kolač posipajte šećerom u prahu i na kraju prelijte kolač umakom od karamele.
  11. Narežite, poslužite, uživajte i ponovite, piše Punkufer.