sočni biskvit

Recept za supersočne čupavce koji su dvostruko čokoladni. Obožavat ćete ih

Jedna od finih varijacija na temu čupavaca je i dvostruko čokoladni desert

Kocke sočnog biskvita umočene u čokoladu i kokos u našim krajevima poznajemo kao čupavce, ali u Australiji ih zovu Lamingtoni. Za razliku od domaćih, australski specijalitet nerijetko sadrži i marmeladu od jagoda, malina ili nekog drugog, omiljenog voća.

Odlični su i posluženi sa sladoledom i tučenim vrhnjem. Jedna od finih varijacija na temu čupavaca je i dvostruko čokoladni desert, koji se itekako sviđa ljubiteljima čokolade. Recept potpisuje Dan Lepard, australski pekar i zaljubljenik u hranu.

Sastojci za dvostruko čokoladne čupavce:

  • 300 g šećera
  • 50 g kakaa
  • 75 ml mlijeka
  • 50 g maslaca
  • 50 g crne čokolade
  • 50 ml ulja
  • 4 srednja jaja
  • 100 ml jogurta
  • 3 kašičice ekstrakta vanilije
  • 175 g glatkog brašna
  • 3 kašičice praška za pecivo

Glazura:

  • 15 g kakaa
  • 50 ml mlijeka
  • 175 ml kipuće vode
  • 200 g crne čokolade, sitno nasjeckane
  • 450 g šećera u prahu
  • 1-2 vrećice ribanog kokosa od 250 g

Priprema dvostruko čokoladnih čupavaca:

  1. Dno dubokog četvrtastog kalupa za kolače (20 cm) obložite papirom za pečenje i zagrijte rernu na 170 stepeni Celzija (150 stepeni Celzija s ventilatorom).
  2. Stavite šećer i kakao u zdjelu pa dodajte mlijeko miješajući.
  3. Otopite maslac i čokoladu u loncu pa ulijte u zdjelu s mlijekom i kakaom te zatim ulijte i ulje.
  4. Umutite jaja u smjesu pa umiješajte jogurt i vaniliju te zatim dodajte brašno i prašak za pecivo. Izlijte smjesu u lim, prekrijte lagano pričvršćenim papirom za pečenje ili aluminijskom folijom i pecite sat vremena. Zadnjih 15 minuta dignite poklopac od folije ili papira.
  5. Izvadite kolač iz rerne, ostavite ga da se ohladiti u kalupu, a kada više ne bude vruć pokrijte ga prozirnom folijom.
  6. Za glazuru sitno nasjeckajte čokoladu. Pomiješajte kakao i mlijeko dok ne dobijete glatku smjesu pa umiješajte kipuću vodu te sjeckanu čokoladu i miješajte da se otopi. Umiješajte šećer u prahu. Čokoladnu smjesu ulijte u široku posudu. Kokos prebacite u duboki tanjur.
  7. Biskvit narežite na kocke, pa svaku umočite sa svih strana u čokoladnu glazuru pomoću dvije vilice ili svaku probodite štapićem za ražnjiće i uvaljajte u kokos pa ostavite da se stegne.