uređenje doma

Detalji za dom koje viđate, a ne znate odakle su: Od rebrastih čaša do unikatnih lampi i ogledala

Posljednjih godina interijeri su doživjeli pravu revoluciju u pogledu detalja koji definiraju prostor. Dok su trendovi u uređenju doma nekada naglašavali funkcionalnost i minimalizam, danas su detalji ti koji stvaraju karakter i osobnost svakog prostora. Razni elementi specifičnog dizajna, unikatni ogledala, elegantne vaze i lampe u neobičnim oblicima sve su prisutniji, pa je teško proći kroz domaće i inozemne interijere, bilo da se radi o kafiću, trgovini ili stanu, a da ne primijetimo ove trendi komade.

Zašto su ovi komadi postali toliko popularni i gdje ih možete pronaći? U nastavku ćemo istražiti razloge njihove popularnosti i ponuditi savjete o tome gdje ih možete nabaviti.

Čaše

Jedan od najpopularnijih trendova u svijetu interijera posljednjih nekoliko godina su rebraste čaše i šolje. Ove čaše, koje često podsjećaju na vintage dizajn, ali s modernim twistom, postale su simbol sofisticiranog stila. Njihov upečatljiv dizajn, koji uključuje izražene vertikalne ili horizontalne linije, unosi dubinu i teksturu na stolovima, bilo da se radi o svakodnevnoj uporabi ili specijalnim prigodama. Čini se kako osim rebrastih čaša i šalica, sve više viđamo i one nepravilnog oblika s mekim i zaobljenim linijama.

Zašto su postale popularne? Rebraste čaše ne samo da izgledaju elegantno već su i lagane. Međutim, svakako je presudan taj retro šarm koji imaju, dok one nepravilnijeg oblika izgledaju zaigranije.

Gdje ih pronaći? Možete ih nabaviti u trgovinama poput H&M Home, Zara Home ili specijaliziranim trgovinama dizajnerskog namještaja. Također, mnogi brendovi poput fermLIVING nude luksuznije verzije rebrastih čaša s modernim i minimalističkim twistom.

Ogledala

Ogledala s neobičnim i često apstraktnim okvirima ključni su detalj u interijerima već jedno vrijeme. Bilo da su to okrugla ogledala s debelim drvenim okvirima, ogledala u obliku oblaka ili valovita ogledala. Ovaj trend je sveprisutno u modernim interijerima. Ogledala više nisu samo funkcionalni objekti – sada su to prava umjetnička djela koja obogaćuju prostor i služe kao centralni komad.

Zašto su postala popularna? Pored estetskog dojma, ogledala također igraju važnu ulogu u proširivanju prostora. Svijetla i prostrana ogledala odražavaju svjetlost i stvaraju dojam veće prozračnosti, zbog čega bi se trebala naći u manjim stanovima ili prostorima s ograničenim prirodnim svjetlom.

Gdje ih pronaći? Za moderne, skulpturalne verzije ogledala, posjetite trgovine poput Ultrafragola, H&M Home, ZARA Home. Također, trgovine sa skandinavskim dizajnom, kao što je JYSK, nude predivne minimalističke okvire koji će se savršeno uklopiti u svaki prostor.

Skulpturalne vaze

Vaze su u interijerima prošlog stoljeća bile isključivo funkcionalni predmeti, no danas su one istovremeno i dekorativni komadi, često izrađeni od neobičnih materijala poput keramike, stakla ili čak metalnih legura. Od rebrastih i geometrijskih oblika, do asimetričnih i minimiziranih vaza, ovaj trend omogućuje igru s formom i prostorom. Posebno su u posljednje vrijeme popularne vaze u obliku školjke.

Zašto su postale popularne? Vaze su postale pravi statement komadi koji mogu unijeti sofisticiranost u svakom prostoru, bilo da se radi o moderno dizajniranoj dnevnoj sobi ili stolu za večerom. U mnogim slučajevima, vaze su idealni komadi koji transformiraju prostor uz minimalni trud, čineći ga elegantnim i svježim.

Gdje ih pronaći? Brendovi poput Zara Home i H&M Home, JYSK i Selectedd nude vaze u različitim stilovima, dok su fermLIVING i Muuto popularni za one koji traže vrhunski dizajn. Također, razni antique shopovi i online platforme poput Etsyja, Temua, Amazona nude vintage i jedinstvene vaze sa šarmom.