asi

Italija traži jaču saradnju EU u svemirskom programu

Zemlje moraju tješnje sarađivati, a Evropska unija mora donositi brže odluke i jasnija pravila kako bi svemirski sektor Unije bio konkurentan i pogodan za ulagače, izjavili su u ponedjeljak čelnik italijanske svemirske agencije (ASI) i ministar industrije te zemlje.

Dvojica zvaničnika razgovarali su na marginama sastanka svjetskih svemirskih agencija, koji se ove sedmice održava u Milanu, dok geopolitičko rivalstvo podstiče globalnu utrku u orbiti Zemlje i na Mjesecu, a povećanom konkurencijom privatnih kompanija dominira SpaceX Elona Muska.

"Uvijek postoji potreba za saradnjom među evropskim zemljama u tom sektoru, kako bi (blok) bio akter, srednjoročno i dugoročno", kazao je predsjednik ASI Teodoro Valente za Reuters.

"Nijedna evropska zemlja ne može sama podnijeti finansijski teret", kazao je on, dodajući da saradnju treba uravnotežiti “zdravim mehanizmom takmičenja" kako bi se osigurala efikasnost.

Valente je kazao da Evropa radi na "stvaranju dovoljne kritične mase", ali se donošenje odluka, postavljanje prioriteta i provedba programa moraju poboljšati kako bi se nosila s nivoom međunarodne konkurencije.

Italijanski ministar industrije Adolfo Urso ponovio je Valenteove komentare i pozvao na jasnija pravila na evropskom nivou.

"Uredba EU trebala bi uzeti u obzir nacionalno zakonodavstvo i stvoriti usklađeniji okvir", izjavio je Urso novinarima.

"Svemir je jedan od sektora na koji se Evropa mora usredotočiti kako bi bila globalno konkurentna", kazao je Urso, dodajući da EU mora značajno ulagati, s posebnom pažnjom na svoju politiku lansera.

Evropa se vratila u svemirski program u julu kada je raketa za lansiranje Ariane 6 izvela niz proba, ali njen kapacitet ostaje ograničen nakon što su veze s Rusijom prekinute nakon rata u Ukrajini.

Očekuje se da će se italijanska raketa Vega-C upotrebiti u decembru nakon što je Evropska svemirska agencija izvršila popravke nakon neuspjelog lansiranja, prenosi Reuters.