Nauka

NASA najavila dvije misije na Veneri

NASA je objavila planove o dvije naučne misije na Veneri između 2028. i 2030. Ciljevi ovih misija su proučavanje atmosfere i geoloških osobina ove planete koja je vrlo slična Zemlji.

Američka svemirska agencija tvrdi da će dodijeliti 500 miliona dolara za razvoj svake misije, koje će se zvati Davinci+ (skraćenica za Duboko proučavanje plemenitih gasova Venere) i Veritas (Emisije, radio nauka, InSAR, topografija i spektroskopija Venere).

Davinci+ će mjeriti kompoziciju Venerine atmosfere, u nastojanju da proširi shvatanje kako je evoluirala, dok će Veritas mapirati površinu planete iz orbite da si se shvatila njena geološka historija, ali i pomoglo zaključiti kako se razvila tako drugačije u odnosu na Zemlju.

PROČITAJTE  NASA objavila audiosnimak leta mini helikoptera na Marsu

Venera, druga planeta prema blizini Suncu, strukturom je slična Zemlji, ali je nešto manja od nje, sa prečnikom od oko 12.000 kilometara.

Iznad njenog krajolika je gusta i otrovna atmosfera koja se sastoji uglavnom od ugljen-dioksida, s oblacima kapljica sumporne kiseline.

Posljedica je odbjeglog efekta staklenika koji peče površinu Venere na temperaturama do čak 880 stepeni Celzija, dovoljno visokim da se istopi olovo.

U posljednje vrijeme, naučnici su Veneri posvećivali manje pažnje, dok je fokus bio na Marsu.

NASA-in svemirski brod Magellan 1990. je došao do Venere i napravio prvu mapu njene površine.Povezani postovi: