mlada nada

Ziyad Sulejmanović sa svega sedam godina potpisao za PSV, san mu je zaigrati za reprezentaciju BiH

Bez obzira na to koliko bio umoran nakon škole ili redovnog treninga, lopta se ne nikad zapostavlja.

Ziyad Sulejmanović, sin dvoje mladih Srebreničana sa adresom u Holandiji, trenira fudbal od svoje pete godine. Krajem prošle godine na lokalnom turniru “zapeo je za oko” skautima holandskog PSV Eindhovena. Nakon što je prošao sva njihova testiranja, u martu ove godine, sa svojih svega sedam godina, Ziyad je potpisao četverogodišnji ugovor s PSV-om, koji inače ima jednu od najkvalitetnijih fudbalskih akademija u zemlji, ali i šire.

Još od “malih nogu” Ziyad je pokazivao interesovanje za fudbal, a već s pet počinje trenirati u lokalnoj školi fudbala u gradu Tilburg, na jugu Holandije. Na samom startu treneri primjećuju da Ziyad veoma dobro “barata s loptom” i da se ističe u odnosu na drugu djecu, kaže za AA Ziyadov otac Adib Sulejmanović.

„Počeo je trenirati sa nekih pet godina. Tu školu fudbala vodi naš trener Najib El Allouchi, porijeklom iz Maroka, i već na samom početku nam je rekao kako Ziyad u sebi ima nešto 'specijalno'“, priča Adib.

Nedugo nakon toga Ziyadovi roditelji, otac Adib i majka Tima, odlučuju sina prijaviti na turnir koji inače prate skauti holandskih fudbalskih akademija, prvenstveno vodećih klubova poput Ajaxa, Feynoorda, PSV Eindhovena. Nije prošlo mnogo vremena, Sulejmanovićima se javljaju najprije skauti Feynoorda, a potom i PSV Eindhovena.

„S Feynoordom je bilo kratko testiranje. Kasnije je Ziyad pozvan na višemjesečno testiranje u PSV-ovu akademiju, da bi 17. marta ove godine za PSV potpisao četverogodišnji ugovor. Trenutno je pod ugovorom, ide na treninge tri, nekad i četiri puta sedmično“, kaže Adib.

Za Ziyada kaže kako je miran, povučen i skroman dječak, vrijedan đak, te kako mu je Bog dao tu sreću u životu da mu sve polazi za rukom. No, najveća ljubav je ipak fudbal. Bez obzira na to koliko bio umoran nakon škole ili redovnog treninga, lopta se ne nikad zapostavlja.

„Bosanski Toni Kroos“

Prijatelji s kojima trenira Ziyada zbog izgleda, prvenstveno zbog plave kose i frizure, često porede sa bivšim reprezentativcem Njemačke Tonijem Kroosom.

„Često na treninzima kad Ziyad primi loptu, iz publike se mogu čuti povici 'Kroos, Kroos', što njemu naravno prija i zbog čega bude sretan“, istakao je otac Adib.

Kao i svaki dječak, naročito kao neko ko već aktivno trenira fudbal, Ziyad ima svoje fudbalske idole, a to su Cristiano Ronaldo, Jude Bellingham i Zlatan Ibrahimović. Ziyadov san je, otkriva nam otac, jednog dana zaigrati za španski Real Madrid.

A, ništa manji san je svakako jednog dana obući dres reprezentacije Bosne i Hercegovine, dodaje Adib.

Ziyadov miljenik među reprezentativcima Bosne i Hercegovine je aktuelni fudbaler Fenerbahčea i kapiten bh. nacionalnog tima Edin Džeko, kojeg je imao priliku nedavno sresti i upoznati. Dragi su mu također Sead Kolašinac i Vedad Ibišević.

„Ako Bog da, ako bude dobar i uspješan, naša i njegova želja je da zaigra za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Naši roditelji su se borili za ovu državu. Bilo bi lijepo da vidimo našeg sina da se isto tako bori za našu državu, na fudbalskom terenu“, kaže Adib Sulejmanović, koji je kao dječak napustio Srebrenicu u julu 1995. i život nastavio u Holandiji.

Ime dobio po djedu Zijadu, ubijenom u genocidu u Srebrenici

Adib nam na kraju otkriva kako je Ziyad dobio ime po njegovom ocu, svom djedu Zijadu Sulejmanoviću, ubijenom u julu 1995. u genocidu kojeg su nad Bošnjacima Srebrenice i okoline počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

Adib je kao petogodišnji dječak morao bježati iz Srebrenice. U genocidu su osim oca ubijeni djed, dajdža, skoro svi muškarci kako njegove, tako i suprugine uže i šire porodice. 30 godina kasnije, njihov sin je s pet godina, negdje daleko od Srebrenice, krenuo svojom životnom stazom, zakoračio na fudbalske terene. I ko zna, sutra će se možda fudbalskom umijeću ovog dječaka diviti cijeli svijet. U razgovoru s Adibom Sulejmanovićem možete osjetiti ponos dok priča o svom sinu. Možete osjetiti sreću oca koji je svjestan da je pred njegovim sinom jedan drugačiji život, a vrlo vjerovatno i blistava fudbalska karijera.

Zijad je, inače, ime arapskog porijekla i ima značenje „mnogo, mnoštvo“. I baš tako, mnoštvo je danas dječaka poput Ziyada, mnoštvo je danas potomaka onih kojima je bilo namijenjeno da budu zbrisani s lica zemlje. Mnoštvo je danas bosanskih dijamanata koji blistaju širom svijeta. Mnoštvo.