Region

Afera „Respiratori“: Zašto je Crna Gora ostala bez aparata iako je Fond zdravstva ugovorio njihovu nabavku

Da li je bilo propusta tokom nabavke dijela respiratora koje je Fond zdravstva Crne Gore naručio od švedskog proizvođača i ko je u toku tog procesa napravio propust?

Iz kompanije Farmont, koja je potpisala ugovor sa crnogorskim Fondom zdravstva, tvrdili su da je Srbija konfiskovala respiratore za njihove potrebe, a potom da roba nije plaćena avansno i da se u Beogradu nisu mogli odraditi izvozni carinski papiri, jer je tarifni broj pod kojim se respiratori vode bio pod blokadom za izvoz, pa su u međuvremenu prodati drugoj kompaniji u Srbiji.

Iz Ambasade Republike Srbije u Podgorici jučer su saopćili da susjedna zemlja nije konfiskovala respiratore i da je tamošnji Fond “prema zakonitoj proceduri i ugovoru te aparate kupio od firme Medical Invovation”.

Podgoričkim “Vijestima” iz Vlade jučer nisu odgovorili da li smatraju da je poručena roba mogla biti isporučena Crnoj Gori, bez obzira na to što je u Srbiji na snazi zabrana izvoza, da li se zabrana izvoza odnosi na ono što se proizvodi u Srbiji ili i na strane proizvođače i njihove predstavnike u Srbiji, kao ni šta su ih obavijestile kolege iz te zemlje.

Kompanija Farmont prekjuče je tvrdila u dopisu Fondu za zdravstveno osiguranje Crne Gore da nije u mogućnosti isporučiti tri respiratora, jer ih je “Republika Srbija konfiskovala za njihove potrebe”.

To piše u dopisu, koji je izvršni direktor te kompanije poslao direktoru Fonda Seadu Čirgiću.

“Povodom isporuka robe po ugovoru o isporuci aparata za mehaničku ventilaciju (respiratora) za potrebe JZU Crne Gore broj 09-1785 od 13.03.2020, želimo da Vas obavijestimo da su dva respiratora koji su bili u Hrvatskoj ocarinjenja i da je jedan već isporučen 23.3.2020 korisniku JZU Bolnica Bar, a da će drugi biti isporučen 25.3.2020 korisniku JZU Bolnica Berane. Vezano za preostala tri respiratora koja su se nalazila u Srbiji i za koje ste obaviješteni dopisom od 19.3.2020. i mailom od 18.3.2020, da zbog odluke Vlade Repubilke Srbije o zabrani izvoza medicinskih sredstva i opreme, imamo problem da istu preuzmemo i ocarinimo, nažalost, moramo da Vas obavijestimo da su respiratori konfiskovani od strane Republike Srbije za njihove potrebe i da iste nismo u mogućnosti isporučiti”, navodi se u dopisu koje potpisuje direktor kompanije Petar Popović.

“Vijesti” su prekjučer, po saznanju da je navodno došlo do spora u vezi sa respiratorima, uputila pitanja Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti, Ambasadi Crne Gore u Beogradu, Ambasadi Srbije u Podgorici i Ministarstvu vanjskih poslova. Niko od njih nije odgovorio.

Nakon što su “Vijesti” dobile nezvaničnu informaciju da je Fond za zdravstveno osiguranje naručilac respiratora, kontaktiran je direktor Fonda, koji je zvanično odgovorio da su tri respiratora, prema informacijama dobavljača - kompanije Farmont, konfiskovana.

“Što se tiče tri respiratora, ne možemo računati na njih, jer ih je konfiskovala Republika Srbija. Aparati su naručeni od predstavnika švedskog proizvođača respiratora, koji ima sjedište u Srbiji. Ali s obzirom na to da je za tu vrstu opreme uvedena zabrana, isporuka nije moguća”, rekao je Čirgić “Vijestima”.

Čirgić nije rekao da su respiratori plaćeni, već je kazao da nije riječ o donaciji.

Farmont je jučer, nakon objavljivanja teksta o respiratorima, Fondu uputio novi dopis, u kojem ne pominju da su aparati konfiskovani.

“Prije svega roba nije plaćena avansno, jer sa dobavljačem imamo ugovor i imamo dogovorenu određenu valutu plaćanja. Roba nije ni dolazila do granice, već se roba nalazila na carinskom lageru u Beogradu. Nakon potpisivanja ugovora sa FZO Crne Gore, Farmont je krenuo u nabavku respiratora. Tri su se nalazila u Beogradu - Srbiji, a dva u Zagrebu - Hrvatskoj. Naime, aparati su bili u vlasništvu kompanije Getinge Group - Beograd - Srbija i nalazili su se na carinskom lageru. Nakon potvrđene narudžbe od Getingea, prijevoznici su došli za robu, kako u Beogradu, tako i u Zagrebu. Roba je preuzeta iz Zagreba i već je isporučena zdravstvenim institucijama u Crnoj Gori, a u Beogradu prilikom preuzimanja iste, nisu mogli da se odrade izvozni carinski papiri, jer je predmetna roba, to jest tarifni broj pod kojim se ta vrsta robe vodi, bila pod blokadom za izvoz. U međuvremenu, kako je predmetna roba bila pod blokadom za izvoz, ona je prodata drugoj kompaniji u Srbiji”, saopćeno je jučer iz te kompanije.

Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke, čija je članica Privredna komora Crne Gore, zatražio je od Evropske komisije da u jeku pandemije koronavirusa, sve zemlje regiona budu izuzete iz odluke o restrikciji izvoza medicinske opreme iz Evropske unije.