Svijet

Američki Senat na korak od usvajanja “majke svih sankcija” protiv Rusije: “Uništit ćemo im ekonomiju”

Čelnici senatskog odbora za vanjske odnose rekli su u nedjelju da su na korak od odobravanja “majke svih sankcija” protiv Vladimira Putina, upozorivši da neće biti smirivanja jer ruski predsjednik razmišlja o invaziji na Ukrajinu.

“Ne možemo ponovno imati trenutak u Münchenu”, rekao je predsjednik demokratske komisije Bob Menendez iz New Jerseya za CNN-ovo stanje u Uniji, pozivajući se na sporazum iz 1938. kojim su saveznici Hitleru prepustili dijelove Čehoslovačke, vjerujući da će time spriječiti rat”

“Putin neće stati ako vjeruje da zapad neće odgovoriti”, rekao je Menendez. “Vidjeli smo šta je učinio 2008. u Gruziji, vidjeli smo šta je učinio 2014. u želji da se domogne Krima. Neće stati.”

Menendez je rekao kako vjeruje da su dvostranački pregovori o oštrim sankcijama “na liniji jednog jarda”, unatoč neslaganjima s republikancima oko toga treba li mjere biti uvedene prije ili nakon bilo koje ruske invazije. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva obećala je pojačati sankcije protiv Putina i njegovih saradnika, piše The Guardian.

Napetosti na granici s Ukrajinom nastavile su eskalirati, a Reuters je izvijestio da je jačanje ruske vojske uključivalo zalihe krvi u očekivanju žrtava.

John Kirby, sekretar za medije Pentagona, rekao je za Fox News Sunday: “Putin ima puno opcija koje su mu na raspolaganju ako želi daljnju invaziju na Ukrajinu, a neke od tih opcija može odmah izvršiti. To bi se moglo dogoditi stvarno, iskreno, u bilo kojem trenutku.”

U želji da pokaže dvostranačku odlučnost, Menendez je dao CNN-u zajednički intervju s republikancem u svom odboru, Jamesom Rischom iz Wisconsina. Menendez je rekao: “Postoji nevjerovatna dvostranačka odluka za podršku Ukrajini i nevjerovatno snažna dvostranačka odlučnost da ima teške posljedice po Rusiju ako izvrši invaziju, a u nekim slučajevima i za ono što je već učinila.

“Gradimo na zakonu koji smo senator Risch i ja napisali neovisno, a koji sam nazvao majkom svih sankcija. Uključuje razne elemente, ogromne sankcije protiv najznačajnijih ruskih banaka, osakaćujući njihovu ekonomiju, ruski državni dug. To su sankcije iznad svih koje smo ikada prije nametnuli.”

Risch je rekao da su razgovori bili “napor od 24 sata dnevno u posljednjih nekoliko dana” u pokušaju da se postigne dogovor oko vremena i sadržaja sankcija, te da je optimističan.

“Posao je u toku”, rekao je Risch, kada je bio pritisnut raspravama o preventivnim sankcijama ili mjerama koje treba poduzeti u slučaju invazije. “[Ali] više sam nego oprezno optimističan da ćemo, kad se sutra vratimo u DC, ići naprijed.”

Menendez je rekao kako vjeruje da zapadni saveznici ne moraju čekati da počnu kažnjavati Putina.

“Postoje neke sankcije koje bi se mogle dogoditi unaprijed zbog onoga što je Rusija već učinila, kibernetičkih napada na Ukrajinu, operacija lažne zastave, napora da se iznutra potkopa ukrajinska vlada”, rekao je.

“Ali tada razorne sankcije koje bi u konačnici slomile rusku ekonomiju, i stalna smrtonosna pomoć koju ćemo slati, znače da Putin mora odlučiti koliko će se vreća s leševima ruskih sinova vratiti u Rusiju.

“Sankcije o kojima govorimo došle bi kasnije ako on napadne, neke sankcije bi se pojavile za ono što je već učinjeno, ali smrtonosna pomoć će putovati bez obzira na sve.”

Risch je kritizirao stav nekoliko osoba krajnje desnice, uključujući voditelja Fox Newsa Tuckera Carlsona i kongresmena iz Kentuckyja Thomasa Massieja, koji su postavili pitanje zašto SAD podržava Ukrajinu, a protivi se Rusiji. Carlson je rekao da “ima smisla” da Putin “samo želi zadržati svoju zapadnu granicu sigurnom” protiveći se potezima Ukrajine da se pridruži NATO-u.

“Uvijek smo na strani zemalja koje su demokratije i sigurno neće doći do primirja u tom pogledu”, rekao je Risch.

“Ali ljudi koji su govorili da se uopće ne bismo trebali baviti ovime pjevat će sasvim drugačiju melodiju kada odu napuniti auto benzinom, ako doista dođe do invazije. Bit će sankcije koje će osakatiti Rusiju, onesposobit će njihovu proizvodnju nafte. A kao što svi znamo, Rusija je jednostavno benzinska pumpa koja je tanko prikrivena maskirana u državu. To će imati razoran učinak na ekonomije diljem svijeta.”

U emisiji Meet the Press na NBC-u, Dick Durbin, supredsjedatelj kluba Senata za pitanja Ukrajine, osvrnuo se na zabrinutost koju je u petak iznio predsjednik Volodymyr Zelenskiy da sve veća retorika o krizi izaziva paniku i destabilizira ekonomiju njegove zemlje.

Njegovi komentari uslijedili su nakon razgovora s Joeom Bidenom za koji su ukrajinski dužnosnici rekli da “nije dobro prošao”.

“Svaku odluku o budućnosti Ukrajine donijet će Ukrajina”, rekao je Durbin, demokrat iz Illinoisa. “Neće se proizvoditi u Moskvi ili Washingtonu, u Europskoj uniji ili Bjelorusiji. To je njihova budućnost i njihova sudbina i njihova odluka što se toga tiče.”

Supredsjedatelj kluba, republikanac Rob Portman iz Ohija, koji je također u odboru za vanjske odnose, rekao je za NBC kako vjeruje da je Putin podcijenio jedinstvo NATO-a i drugih.

“Jedna stvar koju je Vladimir Putin uspješno napravio je da je ojačao transatlantski savez i zemlje širom svijeta koje gledaju na to i govore: ‘Ne možemo dopustiti da ovo stoji, ne možemo dopustiti da se to dogodi'”, rekla je Portman.

“Prvi put u gotovo 80 godina mogli bismo imati veliki i vrlo krvavi sukob u Europi ako ne ustanemo zajedno i ne uzvratimo, i za sada je dobro”, zaključio je Portman.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
3 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
ZoranG
ZoranG
1 godina

Zaista je vreme da reptili izumru

Mile
Mile
1 godina

Kažu oni koji su uništili silne države po celom svetu … Libija, Afganistan, Irak, Panama… Sada su oni ti koji su naslednici Hitlera, samo se bave demagogijom …

Bata Mirković
Bata Mirković
1 godina

Da li mora svaka generacija da testira Rusku izdržljivost ili ti snagu.Bože daj im pameti,najebaćemo svi.