Svijet

Američki Senat: WikiLeaks imao ključnu ulogu u ruskom utjecaju na izbore

WikiLeaks je odigrao ključnu ulogu u ruskim obavještajnim aktivnostima usmjerenim da utječu na ishod predsjedničkih izbora 2016. godine u SAD-u i pobjedu sadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, navodi se u izvještaju senatskog odbora za obavještajna pitanja.

WikiLeaks je, po svemu sudeći, znao da pomaže ruskoj obavještajnoj službi, konstatirano je tokom zasjedanja senatskog odbora u utorak, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U izvještaju se spominje i šef Trumpovog izbornog štaba Paul Manafor, kao osoba koja je sarađivala s Rusima, među kojima je i ruski oligarh Oleg Deripaska, i to i prije i poslije američkih predsjedničkih izbora 2016. godine.

Na sjednici odbora je konstatirano da su Manaforova uloga i bliskost s Donaldom Trumpom pogodovali ruskoj obavještajnoj službi i predstavljali veliku kontraobavještajnu prijetnju za SAD.

Ove tvrdnje su dio petog i finalnog poglavlja izvještaja senatskog odbora za obavještajna pitanja zasnovanog na troipogodišnjoj istrazi o ruskoj umiješanosti u Trumpovu pobjedu 2016. godine nad predsjedničkom kandidatkinjom Demokratske stranke Hillary Clinton.

Početkom prošle godine bivši šef izbornog štaba američkog predsjednika Paul Manafort osuđen je na ukupno sedam i po godina zatvora za zavjeru i finansijske prevare.

Manafortu je izrečena zatvorska kazna u trajanju 73 mjeseca zbog zavjere na osnovu optužbi formiranih u okviru istrage specijalnog savjetnika Roberta Muellera o mogućem ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Prethodno mu je izrečena kazna od 47 mjeseci zatvora zbog finansijske prevare.

Sudija je odlučio da ukupna kazna za sva ta krivična djela bude sedam i po godina.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare