Svijet

Analiza CNN-a: Biden je stavio Putina pod ogroman pritisak. Ali plan ima jedan veliki rizik…

Predsjednik SAD Joe Biden i zapadni saveznici demonstriraju čvršći stav u obračunu s Rusijom, gomilajući pritisak koji ima za cilj da odvrati Vladimira Putina od invazije na Ukrajinu, ali ta strategija ipak riskira da ubrza opasan ciklus eskalacije, piše CNN u svojoj analizi.

CNN dalje navodi kako je i sam Biden pod pritiskom pred srednjoročne izbore u SAD i da neke odluke vjerovatno imaju veze s tim.

“Biden je sada pod žestokim pritiskom republikanaca da pokaže više snage u sukobu nakon sedmice u kojoj je bio žestoko kritikovan zbog brzopletih komentara koji su davali nadi ruskom lideru da će podijeliti NATO. Nekoliko republikanaca optužilo je predsjednika da je pokazao slabost i umirio Putina. Bivši državni sekretar Mike Pompeo dao je je cijeloj priči dramatičan ton opisujući moćnika Kremlja kao “veoma talentovanog državnika” koji je znao kako da koristi moć”, navodi CNN.

Kako dalje navode, kritike Republikanske stranke imale cilj zamaskirati ‘žudljivo poštovanje bivšeg predsjednika Donalda Trumpa prema ruskom lideru.

“Neki su kritike doživjeli kao pokušaj korištenja krize nacionalne sigurnosti kako bi se politički oštetio Biden uoči srednjoročnih izbora 2022. i predsjedničkih izbora 2024”, navodi CNN dalje.

“Niz poteza, komentara i signala iz Vašingtona i Evrope tokom vikenda naglasili su produbljivanje opasnosti situacije u trenutku kada se čini da je malo značajnih diplomatskih aktivnosti koje bi zaustavile njeno brzo pogoršanje. State Department je u nedjelju saopćio da odobrava odlazak dijela osoblja i članova porodica iz svoje ambasade u Kijevu i upozorio da će u slučaju ruske invazije njeni kapaciteti da pomognu Amerikancima u zemlji biti ograničeni. U drugom značajnom razvoju događaja, zvaničnici administracije rekli su da je predsjednik razgovarao o opcijama koje uključuju raspoređivanje između 1.000 i 5.000 vojnika plus aviona i brodova američkim saveznicima u baltičkim državama i istočnoj Evropi”, piše CNN.

Podsjećaju da je i NATO rano u ponedjeljak saopćio da nekoliko država članica, uključujući Francusku, Dansku, Španiju i Holandiju, ili šalje ili razmatra manje raspoređivanje brodova i aviona u baltičke i istočnoevropske zemlje.

“Čini se da su uglavnom simbolični manevri kalibrirani da pošalju signal odlučnosti Putinu, istovremeno izbjegavajući utisak veće mobilizacije koja bi mogla dovesti do izmicanja tenzija kontroli”, piše CNN.

Dalje navode da je u emisiji CNN-a “Stanje Unije” u nedjelju, državni sekretar Antony Blinken upozorio je da bi, ako bi jedna ruska jedinica ušla u Ukrajinu, to “izazvalo brz, oštar i jedinstven odgovor” SAD i Evrope.

Britanija je u međuvremenu upozorila da ima obavještajne podatke da Putin pokušava postaviti marionetskog vođu na mjesto demokratski izabranog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. A šef njemačke mornarice bio je primoran da podnese ostavku nakon komentara koji su naklonjeni Rusiji u drami koja je sugerirala pokušaj da se prikriju duboke podjele unutar Zapada o tome kako se nositi s Putinom.

Potencijalni američki taktički pomak

“Do sada su se SAD koncentrisale na skiciranje strašnih posljedica, u vidu oslabljujućih sankcija, za koje kažu da bi efektivno odsjekle Rusiju od zapadne ekonomije u slučaju invazije. Ali najnovije taktičke odluke pomračile su atmosferu koja se već naslućuje nakon što je Biden prošle sedmice rekao da vjeruje da je odluka o invaziji na Ukrajinu samo Putinova dilema. Razgovor o raspoređivanju trupa također je izazov za ruskog lidera, dok je istovremeno očigledno bio dizajniran da zaštiti Bidenov politički bok kod kuće”, smatra CNN.

Kažu da iako je State Department rekao da je djelovao iz opreza, smanjenje broja osoblja u ambasadi je također klasičan čin diplomatske simbolike koji označava pogoršanje krize.

“Zvaničnici su rekli da će svaki potez ka jačanju bokova NATO-a imati za cilj “pružanje odvraćanja i uvjeravanja saveznicima”. Nije bilo odmah jasno da li će do raspoređivanja doći prije ili nakon bilo kakve ruske invazije na Ukrajinu. Ali čak i razgovor o takvim koracima stavlja Putinu na znanje da bi se cijela premisa njegovog talačkog držanja Ukrajine – da prisili NATO da povuče snage iz bivših sovjetskih država – imala suprotne rezultate.

Ipak, sve snažniji zapadni gambit također predstavlja rizik. To bi moglo uvjeriti Putina da je u pravu kada upozorava da je ruska sigurnost ugrožena od strane Zapada. To bi mu u najmanju ruku moglo dati propagandni izgovor da napadne Ukrajinu. I Biden mora razmotriti da li bi raspoređivanje trupa visokog profila prije invazije za koju SAD kaže da bi moglo doći u bilo koje vrijeme moglo dodatno otežati Putinu da odstupi bez osiguravanja opipljive isplate za povećanje svojih trupa”, navodi CNN.

Ipak, CNN navodi da posljednji Bidenovi koraci neće zadovoljiti republikance koji su zahtijevali mnogo agresivniju mobilizaciju SAD.

Poslanik Michael McCaul, najviši republikanac u Komitetu za vanjske poslove Predstavničkog doma, u nedjelju je pozvao Bijelu kuću da iskoristi sankcije protiv Rusije prije bilo kakve invazije na zahtjev vlade Ukrajine.

“Ako sada ne učinimo nešto snažno, bojim se da će on napasti Ukrajinu, što će ovdje imati globalne posljedice”, rekao je republikanac iz Teksasa u emisiji “Face the Nation” na CBS-u.

Ali Blinken je odbacio takav pristup.

“Kada je riječ o sankcijama, svrha tih sankcija je odvraćanje od ruske agresije”, rekao je Blinken za “Stanje Unije”. “I tako, ako se sada aktiviraju, gubite efekat odvraćanja.”

McCaul je dalje naveo da zbog Bidenovog debakla u Afganistanu cijeli svijet smatra SAD slabima i da to nikako nije dobro u ovom trenutku, dok demokrate tvrde da je za taj slučaj kriv Trump koji je sklopio sporazum s Talibanima.

Pompeo je insistirao na Foxu da je prethodna administracija zadobila Putinovo poštovanje time što je bila jaka, što je rezultat toga da on “nije koristio prinudnu aktivnost da pokuša da odgurne NATO”. Istina je da su neke članice zapadne alijanse povećale vojnu potrošnju nakon Trumpovih pritužbi na to da su SAD opljačkali saveznici – iako su tome doprinijele i percepcije rastuće ruske prijetnje i njegova antipatija prema ideji odbrane saveznika. I bivši predsjednik je dozvolio slanje američke pomoći Ukrajini, za razliku od bivšeg predsjednika Baracka Obame. Ali činilo se da njegova želja za Putinovim odobrenjem često podriva politiku njegove vlastite administracije. Njegovo povlačenje iz Sirije, stalno omalovažavanje NATO saveznika i negiranje ruskog miješanja u izbore unaprijedili su Putinove vanjskopolitičke ciljeve, kaže CNN.

Iako i se u analizi navodi da Biden možda donosi neke odluke pod pritiskom, krituke koje mu upućuju Republikanci se defakto odbacuju.

“Spremnost republikanaca da kritizira Bidena, uprkos ogromnim mrljama u Trumpovom dosijeu, pokazuje da za mnoge njene članove, uz nekoliko izuzetaka kao što je McCaul, politika ima prioritet nad nacionalnom sigurnošću u potrazi za budućom moći. Takav pristup samo proširuje podjele na koje se Putin oslanja dok nastoji narušiti američki prestiž”, navodi se u analizi CNN-a.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare