donijeli odluku

Argentina ukinula vize građanima BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković danas se u New Yorku sastao i sa ministrom Santiagom Cafierom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković danas se u New Yorku sastao i sa ministrom vanjskih poslova, međunarodne trgovine i vjere Republike Argentine Santiagom Cafierom.

Tokom susreta su istaknuti dobri politički odnosi dvije zemlje, bez otvorenih pitanja. Naglašeno prijateljstvo BiH i Argentine unatoč geografskoj udaljenosti.

Naglašena je potreba intenziviranja ekonomske saradnje, budući da je obim trgovinske razmjene u prošlosti bio minimalan.

Argentinska strana informisala je delegaciju BiH da je 5. septembra 2023. godine donesena odluka o ukidanju viza za građane Bosne i Hercegovine, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o značaju razmjene posjeta na svim nivoima u cilju unaprjeđenja bilateralnih odnosa, saradnji BiH i Argentine u međunarodnim organizacijama, posebno u okviru UN-a, te kandidaturi Bosne i Hercegovine za članstvo u Ekonomskom i socijalnom vijeću (ECOSOC) za period 2025.-2027. godine.

Ministar Konaković i ministar Cafier razmijenili su mišljenja i o političko-društvenim prilikama i vanjsko-političkim prioritetima obje zemlje.