oglasio se CIK

Arnautović pojasnio šta će se dešavati sa mandatom federalnog zastupnika Salke Zildžića

Opisane su situacije kad izabranom zvaničniku može prestati mandat i prije propisanog isteka

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine postupa isključivo na osnovu službene dokumentacije, izjavio je predsjednik CIK-a Suad Arnautović zamoljen da pojasni šta će se dešavati s mandatom federalnog zastupnika Salke Zildžića nakon što je on sudski kažnjen.

Arnautović dodaje da CIK može donositi odluku tek kad u ovom slučaju dobije od Ministarstva pravde BiH službenu dokumentaciju, a sve ostalo su nagađanja.

Inače, Izbornim zakonom BiH, po kojem CIK postupa kao državna institucija, opisane su situacije kad izabranom zvaničniku može prestati mandat i prije propisanog isteka. Jedna od tih situacija je sudsko kažnjavanje na šest mjeseci zatvora i više.

Salko Zildžić, zastupnik Stranke demokratske akcije u aktuelnom mandatu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, osuđen je nedavno od Višeg javnog suda u Užicu, Srbija, na godinu dana kućnog zatvora, uz elektronski nadzor/nanogicu, pošto je postigao sporazum o priznanju krivnje, čime je presuda postala pravosnažna.

Optužnica ga je teretila za nedozvoljeno nošenje oružja jer mu je prilikom policijske kontrole na međudržavnom graničnom prijelazu BiH i Srbije kod Bajine Bašte, u automobilu pronađen pištolj, zbog čega je odmah zadržan u policiji.

Prema presudi, kaznu kućnog zatvora treba da izdržava u mjestu prebivališta, što u njegovom slučaju znači u Tuzli.

Kazna u postupku izvršenja može biti 'otkupljena', objavili su u međuvremenu mediji pozivajući se na propise u Bosni i Hercegovini.