varšava

Podrška izbornim reformama na Zapadnom Balkanu: Hadžiabdić na konferenciji o finansiranju kampanja

U okviru projekta “Podrška izbornim reformama na Zapadnom Balkanu” u organizaciji OSCE/ODIHR-a u Republici Poljskoj (Varšava) se u period od 21.-23. februara 2024. godine održava konferencija o finansiranju izborne kampanje na kojoj učestvuju dr. Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije BiH i gđa Hasida Gušić, šefica Službe za reviziju.

Dr. Hadžiabdić je bila jedan od panelista na temu “Osiguravanje nadzora nad finansiranjem kampanja: Strategije za povećanje učinkovitosti unutar ograničenih resursa”. Cilj panela je rasprava i osmišljavanje praktičnih, saradničkih i učinkovitih strategija usmjerenih na osiguranje snažnog nadzora finansiranja kampanje, posebno u kontekstu ograničenih resursa.

Sama konferencija je podijeljena na pet sesija a osim navedene obuhvata i: „Međunarodni okvir za regulaciju finansiranja kampanja: Razvoj i izazovi na zapadnom Balkanu”, “Ograničavanje finansiranja kampanje: Prakse povezane s ograničenjima doprinosa i rashoda nasuprot zabrinutostima oko zaobilaženja pravila”, “Objavljivanje i izvještavanje o finansiranju kampanje: Uporedna iskustva i digitalna rješenja” i “Razrađivanje sankcija povezanih s finansiranjem kampanje za učinkovitu provedbu: različite vrste kršenja ili nepravilnosti”