riječ struke

Atentat na Fica početak. Ovo bi mogao biti trenutak kada će društvo shvatiti da politika vodi samo male ratove

Od kraja prošle godine u svim većim gradovima u zemlji održavaju se protuvladini protesti

Prema mišljenju stručnjaka, pokušaj atentata na slovačkog premijera Roberta Fica promijenit će Slovačku. Iako bi ovakvi incidenti trebali ujediniti društvo, slovački politolozi vjeruju da će ga još više radikalizirati.

Fico je ustrijeljen u srijedu nakon sastanka vlade u gradu Handlová. Slovačka vlada je iza zločina vidjela politički motiv.

“Mislim da će napad dovesti do još veće radikalizacije društva nego prije. Ne očekujem da će političke elite moći poslati signal da se ovako ne može nastaviti, da to nije pravi put", rekao je Juraj Marušiak, politolog s Instituta političkih nauka Slovačke akademije nauka ( SAV ), rekao je za dnevni list Pravda.

Prema Radoslavu Štefančíku, politologu s Ekonomskog sveučilišta u Bratislavi, situacija ovisi o tome kako napad doživljavaju političari koji stvaraju mišljenje.

Ne treba širiti mržnju

“Ovo bi mogao biti trenutak kada će društvo shvatiti da politika vodi samo male ratove i da nema razloga širiti mržnju jedni protiv drugih”, rekao je za Pravdu.

Međutim, vrlo oštro su reagirali neki članovi vladajuće koalicije. Za napad su okrivili medije i opoziciju. Primjera radi, potpredsjednik Sabora Ľuboš Blaha iz Ficove lijeve nacionalističke stranke Smer izrazio je "duboki bijes" na političku opoziciju i liberalne medije koji, po njegovom mišljenju, šire mržnju.

Čelnik nacionalističke stranke SNS Andrej Danko također je okrivio novinare za napad i opisao ih kao “prljave svinje”. On je rekao da u ovoj fazi počinje politički rat za SNS.

Eskalacija napetosti

“Nakon prvih reakcija mržnje nekih političara iz Smera i SNS-a, pretpostavljam da polarizacija u Slovačkoj još nije dosegla vrhunac”, ocijenio je Štefančík. Očekuje da će se “napadi na medije i nevladine organizacije povećati”, dodao je Marušiak. Politolog je rekao da bi to dovelo do eskalacije ionako velikih napetosti u društvu.

Slovačka je visoko polarizirana zemlja, rascjep često presijeca prijateljstva i porodice. Dio društva vrlo je kritičan prema vlasti i optužuje Fica da zemlju sve više gura prema autoritarnom, Rusiji prijateljskom kursu po uzoru na Viktora Orbana u Mađarskoj. Od kraja prošle godine u svim većim gradovima u zemlji održavaju se protuvladini protesti.

Fico je zaustavio vojnu pomoć Ukrajini, smijenio vodstvo policije i ključnih državnih agencija te pokrenuo kontroverznu reformu pravosuđa i medijske politike. Krajem aprila slovačka je vlada odlučila raspustiti javnu radio-televiziju RTVS.

Marušiak je istaknuo da napad zasad izgleda kao akcija jednog "luđaka". “Ništa nas ne može zaštititi od luđaka, čak ni u situaciji kada društvo nije u takvom stanju konfrontacije kao što je sada.”