slovačka

Atentator na Fica priznao krivicu. Prijeti mu i doživotna robija

Osumnjičeni za napad slovačkog premijera Roberta Fica Јuraj Cintula priznao je krivicu pred sudom. Stanje Fica je stabilizirano nakon jučerašnje operacije, ali je i dalje ozbiljno.

Јuraj Cintula je danas sproveden Specijalizovanom krivičnom sudu u gradu Pežinoku, uz posebne mjere bezbjednosti, a u prostorije suda nisu mogli da uđu ni novinari ni javnost.

Desetine regionalnih policajaca i specijalaca raspoređeno je ispred zgrade suda, prenosi SMI.

Nadležni tužilac je u petak uputio sudu predlog o izvršnom pritvoru za 71-godišnjeg muškarca iz Lijevica, koji je u srijedu poslije sjednice vlade više puta pucao u premijera i teško ga ranio.

Tužilac traži pritvor za optuženog zbog mogućeg bjekstva kao i zbog rizika od ponavljanja krivičnog djela, rekla je portparolka suda Katarina Kuđakova.

Cintula je uhapšen odmah nakon napada i suočava se sa optužbama za pokušaj ubistva iz osvete prvog stepena, a preti mu kazna od 25 godina do doživotnog zatvora.

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Matuša Šutaja Eštoka i ministra odbrane Roberta Kalinjaka, napad je bio politički motivisan, prenosi Aktualiti.

Cintula je navodno učestvovao u nekoliko antivladinih protesta, a protivio se obustavi pomoći Ukrajini i likvidaciji slovačkih medija.

Potpredsjednik Vlade Slovačke i ministar odbrane Robert Kalinjak saopštio je da je premijer Robert Fico pri svijesti i da se ljekari nadaju pozitivnoj prognozi.