Svijet

Austrija ima 114 novih slučajeva, brine ih jer neki dolaze iz Srbije, BiH i Hrvatske

U Austriji je u nedjelju zabilježeno 114 novih slučajeva za posljednja 24 sata, a vlasti zabrinjava porast zaraza koje se povezuju s putnicima s juga pa neki političari traže strožije kontrole granica.

U nedjelju prijepodne objavljeno je kako je do sada u Austriji na koronavirus pozitivno testirano 18.897 osoba, što je 114 više nego dan prije.

Najveći porast broja zaraženih se povezuje sa saveznom pokrajinom Gornjom Austrijom, gdje su zabilježena 53 nova slučaja.

Mnogi od tih slučajeva se povezuju s osobama koje su boravile u nekoj od zemalja jugoistočne Evrope.

Kako javlja Kronen Zeitung, u posljednje dvije sedmice 45 osoba koje su boravile u nekoj od zemalja ove regije su u Austriju stigle zaražene koronavirusom.

PROČITAJTE  Bunkeri na prodaju, jeftino: Jedanaest kvadrata, uz biciklističku stazu, za dvije hiljade eura

Od toga na Kosovo otpada 10, Srbiju devet, Bosnu i Hercegovinu sedam te po pet osoba koje su stigle iz zemalja EU, Hrvatske i Rumunije.

Premijer savezne pokrajine Gornje Austrije Thomas Stelzer apelirao je na građane koji putuju na odmor da budu na oprezu. On je istovremeno zatražio i pojačane kontrole na granicama.

“Ono što nam je potrebno su pojačane kontrole na granicama kako bismo spriječili jače prodiranje virusa u zemlju”, rekao je Stelzer.

Kronen Zeitung govori o jednom bračnom paru koji je nakon posjete “domovini na zapadnom Balkanu” zarazio radne kolege i djecu u jednom vrtiću u Mauthausenu.

Novi predsjednik konferencije saveznih zemalja Wilfried Haslauer je u jednom intervjuu za agenciju APA izjavio kako Austrija privredno ne bi preživjela novi lockdown.

PROČITAJTE  Arnautović: Imamo informacije o mogućem cyber napadu na CIK BiH

“Drugi lockdown ne bismo preživjeli privredno ni finansijski”, rekao je Haslauer.

Austrija je za sve osobe koje se vraćaju iz Srbije, Bosne i Hercegovine ili Kosova uvela obavezan karantin nakon povratka, a ministarstvo vanjskih poslova građane na svojim stranicama snažno odvraća od putovanja u te zemlje.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare