PRINUDNO SLETANJE

Avion američke mornarice promašio pistu i sletio u vodu, prizor podsjeća na ‘Čudo na Hudsonu’

Fotografija koju je snimio svjedok prikazuje avion na vodi tik uz obalu, što je prizor koji podsjeća na Čudo na Hudsonu iz 2009., kada je komercijalni avion kojim je upravljao Chesley "Sully" Sullenberger prinudno sletio na rijeku u New Yorku
FOTO: X/ OSINTdefender

Avion američke mornarice preletio je pistu i sletio u zaljev na Havajima. Vlasti su saopćile da je svih devet osoba u avionu prošlo bez ikakvih povreda. Obalna straža je reagovala, ali su operacije spašavanja brzo prekinute, potvrdio je podčasnik Ryan Fisher, glasnogovornik obalne straže.

Avion P-8A preletio je pistu u bazi marinaca u zaljevu Kaneohe, naveo je narednik Orlando Perez, glasnogovornik Korpusa američkih marinaca. Nije imao više informacija. Fotografija koju je snimio svjedok prikazuje avion na vodi tik uz obalu, što je prizor koji podsjeća na Čudo na Hudsonu iz 2009., kada je komercijalni avion kojim je upravljao Chesley "Sully" Sullenberger prinudno sletio na rijeku u New Yorku.

Tada je svih 155 ljudi u avionu preživjelo. P-8A i Airbus A320 kojima je pilotirao Sullenberger otprilike su iste veličine, piše Associated Press. Diane Dircks i njena porodica upravo su se vratili na pristanište nakon što je kišno vrijeme skratilo njihovo putovanje pontonskim brodom kada je njena kći primijetila avion mornarice u vodi.

Bilo je oblačno i kišovito vrijeme

"Otrčali smo do kraja pristaništa i snimila sam nekoliko slika", ispričala je. Zatim su čuli sirene koje su dopirale odasvud. Dircks kaže kako je njena kći imala durbin za promatranje ptica, tako da su mogli gledati avion i čamce za spašavanje kako stižu.

Vatrogasna jedinica Honolulua primila je dojavu o srušenom avionu malo nakon 14 sati po lokalnom vremenu, naveo je glasnogovornik Malcolm K. Medrano. "U to vrijeme bilo je oblačno i kišovito. Vidljivost je bila oko 1.5 kilometara", istaknuo je Thomas Vaughan, meteorolog Nacionalne meteorološke službe u Honoluluu.

P-8A se često koristi za lov na podmornice te za izviđanje i prikupljanje obavještajnih podataka. Proizvodi ga Boeing i dijeli mnoge dijelove s komercijalnim mlažnjakom 737. Avion pripada grupi Skinny Dragons iz patrolne eskadrile 4, stacionirane na otoku Whidbey u državi Washington.