opasna presuda

Bayer mora isplatiti 1,56 milijardi dolara odštete zbog svog herbicida

Porota u američkom Missouriju naredila je Bayeru da isplati 1,56 milijardi dolara četvorici podnositelja tužbe koji tvrde da je herbicid Roundup uzrokovao povrede, uključujući i rak.

To je presuda zbog koje bi mogao narasti pritisak ulagača na poznatu farmaceutsku kompaniju da promijeni svoju pravnu strategiju.

Greške u proizvodnji

Porota okruga Cole iz Missourija je zaključila da je Bayerova firma Monsanto kriva zbog neodgovornosti, grešaka u proizvodnji i propusta da upozore na potencijalne opasnosti korištenja herbicida Roundup, prema sudskim dokumentima.

Valorie Gunther iz New Yorka, Jimmy Draeger iz Missourija i Daniel Anderson iz Kalifornije dobili su zajedno 61,1 milion dolara odštete i po 500 miliona dolara krivične odštete.

Svima je dijagnosticiran Non-Hodgkinov limfom za koji tvrde da je uzrokovan korištenjem Roundupa na porodičnom imanju.

Bayer, njemačka firma za lijekove i poljoprivredne hemikalije, navodi da su decenije istraživanja pokazale da su Roundup i njegov aktivni sastojak, glifosat, sigurni za ljudsku upotrebu.

Presuda je četvrti u nizu sudskih poraza za Bayer. Ranije ovog mjeseca, Union Investment, jedan od deset najvažnijih Bayerovih dioničara, pozvao je kompaniju da razmotri svoju pravnu strategiju te da se više angažira oko postizanja nagodbi.

Prva pobjeda

Bart Rankin iz advokatskog ureda Forrest Weldon, koji je zastupao podnositelje tužbe u ovom slučaju, priopćio je da je ova pobjeda prva od mnogih u ime hiljada tužitelja.

Bayer je u saopćenju naveo da ima snažne argumente kojima može pobiti nedavne presude u žalbenom postupku.

Evropska komisija je u četvrtak na deset godina produžila dozvolu za upotrebu glifosata, najčešće korištenog herbicida u svijetu, nakon što zemlje članice nisu izrazile jasan stav o odobrenju glifosata.

Podneseno je oko 165.000 tužbi protiv kompanije zbog tjelesnih povreda, navodno uzrokovanih Roundupom.

Bayer je došao u posjed tog herbicida kad je 2018. godine kupio agrohemijsku kompaniju Monsanto za 63 milijarde dolara.

Godine 2020. Bayer je isplatio većinu tada neriješenih slučajeva koji su se ticali Monsanta, u iznosu do 10,9 milijardi. Oko 50.000 zahtjeva i dalje je na čekanju.