ramazanski recepti

Begova čorba tradicionalno se pravi za iftar. Imate li pravi recept? Ako nemate, na pravom ste mjestu

Begova čorba je tradicionalno bosansko jelo. Ko uživa u bosanskoj kuhinji, odlučit će se da ovo predjelo puno mesa i povrća servira uz iftar

Begova čorba je tradicionalno bosansko jelo. Ko voli uživati u bosanskoj kuhinji, odlučit će se da ovo predjelo puno mesa i povrća servira uz iftar.

Ona predstavlja neodoljivo gastronomsko putovanje u kojem se tradicija susreće s savremenim ukusima! Ova kraljica svih čorbica osvaja slanokusce svojom jedinstvenom kombinacijom sočnog pilećeg mesa, svježeg povrća i začina, stvarajući savršenu harmoniju okusa. Otkrijte korak po korak kako pripremiti ovu prefinjenu čorbu, koja je jednako sjajna kao predjelo ili kao glavno jelo.

Sastojci:

  • 1/2 kg kokošijeg mesa
  • 20 dkg mrkve
  • 5 dkg bamije
  • 2 dcl slatke pavlake
  • 3 žumanca

Kako se pravi begova čorba

  1. Kokošije meso operite i kuhajte sa korjenastim povrćem i začinima.
  2. Kada je kuhano, sve procijedite, vodu u kojoj se kuhalo ostavite po strani, pa meso odvojite od kostiju i nasjeckajte na kockice. Povrće također nasijecite na kockice.
  3. Istovremeno, u odgovarajuću posudu stavite puter, lagano ga istopite i napravite svijetlu zapršku. U zapršku dodajte vodu u kojoj se kuhalo meso i povrće, pa sve kuhajte oko 15 minuta, tj. onoliko dugo koliko je potrebno da tečnost izgubi brašnjav okus i postane bistro-sluzava.
  4. Ponovo procijedite, dodajte meso i povrće narezano na kockice, ponovo prokuhajte, pa skinite sa vatre i ostavite da se malo ohladi.
  5. Bamiju skuhajte u vodi sa malo limunovog soka, pa kad je skuhana, dodajte u čorbu i umiješajte pavlaku i žumance.
  6. Posluživanje: Begovu čorbu pospite sitno nasjeckanim peršunom i servirajte toplu.