Gradonačelnica Karić odgovorila Rusiji
Politika

Benjamina Karić odgovorila Rusiji: Vi ste vodeća sila terora. Ne možete nam držati pridike o moralu

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić odgovorila je Rusiji odnosno Ambasadi Rusije u BiH.

Oni su joj zamjerili sadržaj Sporazuma o prijetaljestvu i saradnji s Kijevom.

Njen odgovor prenosimo u cijelosti:

Niste mjerodavni da govorite o ljudskim pravima, međunarodnom pravu te o suživotu u Evropi. Jer sama činjenica da je vaša zastava spuštena u Vijeću Evrope dovoljno govori da vi ne pripadate više evropskim vrijednostima koje su sve suverene i nezavisne države Evrope zajednički kreirale.

Vaše ponašanje i djelovanje vas je odvojilo od evropske porodice zbog čega pati cijela Evropa kao i sami građani Ruske Federacije.

Vlast u Ukrajini je izabrana na demokratskim izborima, i svojim glasanjem na Generalnoj skupštini UN-a država Bosna i Hercegovina je jasno stala uz teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Stanovništvo Ukrajine svakodnevno pati zbog agresije Ruske Federacije na teritoriju Ukrajine i anektiranja ukrajinskih teritorija suprotno međunarodnom pravu.

Ambasada Ruske Federacije bi trebala poznavati pravni sistem države u kojoj je otvorena. Gradonačelnik Sarajeva ne odlučuje o nazivima ulica. Ruska kultura, balet, muzika su uvijek dobrodošli u Sarajevu kao i svaka druga kultura. Ruske agresorske snage nisu ni danas dobrodošle u Sarajevo kao što nisu bile dobrodošle ni u periodu od 1992.-1995. kada isti oni koji su učestvovali u opsadi Sarajeva učestvuju u ratnim zločinima i danas.

Treba biti iskren- tada su i ukrajinski dobrovoljci učestvovali u opsadi Sarajeva, ali mi ne identifikujemo cijeli narod sa njihovim zločincima kao što ne identifikujemo ni ruski narod sa agresorima i zločincima koji danas ubijaju hiljade nedužnih u Ukrajini.

Nikada se ne odričem ni bosanskog, ni srpskog, ni hrvatskog jezika, ni latinice ni ćirilice.

Ne dozvoljavam državi koja je uložila veto u Vijeću sigurnosti na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici da drži pridike o moralu. Vi, Putinova Rusija, trenutno ste vodeća sila terora, diskriminacije, gušenja istine i širenja laži u svijetu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare