Sport

Bh. sportisti pravi su heroji. Ovi podaci pokazuju zašto…

Bosna i Hercegovina, za razliku od većine država iz regiona (da ne idemo dalje), i dalje čeka na svoju prvu olimpijsku medalju od osamostaljenja, čekamo da nas bh. sportisti obraduju odličjem sa najvećeg sportskog događaja.

I tako već decenijama.

Zašto je to tako?

Odsustvo sistema i vizije

Pored svih drugih specifičnosti, činjenice da nam susjedne države temeljito i sistematično čupaju bh. sportski potencijal, osnovni razlog jeste manje-više potpuno odsustvo brige države za sport.

Zbog hatičnog stanja, činjenice da su u istvu ravan svrstani svi - amaterska društva, klubovi i udruženja, državni savezi i reprezentacije - zar nas smije iznenaditi da je Ministarstvo civilnih poslova, kao nadležno tijelo za sport na nivou BiH, u prošloj godini "pripazilo" Olimpijski komitet BiH sa čitavih 32.000 KM.

Dobio je OKBiH čitave 2.000 KM više od, kako nam je jučer rekao generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH Said Fazlagić, futsal kluba Policajac iz Banje Luke!

A samo jedna karta za Zimske olimpijske igre u Pekingu prošle godine koštala je više od 6.000 KM! I sve to finansira OKBiH.

Argument da se kroz razne duge nivoe vlasti u bh. sport sliju milioni "pretanak" je za ovu priču.

To što će Vlada RS onako, usput, platiti banjalučkom Borcu 2 milion KM da sanira tih nešto dugova i podijeli par plaća... kantoni i općine podijeliti nešto novca klubovima ili udruženjima, više liče na milostinju, "čišćenje savjesti" il dodvoravanje navijačima nego sistemsku i jasno definiranu podršku sportu.

Ono tijelo koje bi po svoj logici trebalo da kroji sportsku politiku, pravi strategiju, nadzire i podržava talente te ih šalje na velika takmičenja je upravo maloprije spomenuti OKBiH.

A kako to da radi, kad su mu ruke, znajući koliku uživa podršku države, praktično svezane.

No, i tako sputan OKBiH uspijeva odgovoriti većini zadataka, voditi koliko može računa o mladim sportistima, a usput voditi bitku za vlastiti opstanak. I tako iz godine u godinu.

A već spomenuti podatak o medaljama pokazatelj je da niko nije svemoguć. Pa ni Olimpijski komitet BiH.

Hoće li bh. sportisti u štrajk?

Zbog toga su iz OKBiH sasvim ozbiljno poručili državi da su spremni i na štrajk bh. sportista i reprezentacija pred nadležnim institucijama ukoliko se to ne promijeni.

Ponudili su i snažne argumente - komparativnu analize finansiranja vrhunskog sporta u zemljama iz okruženja.

"Na prvi pogled postaje jasno zašto zemlje iz okruženja imaju daleko bolje vrhunske rezultate u odnosu na nas u proteklih 30 godina. Da tuga bude veća, naše komšije su za nas nedostižni u smislu finansiranja sporta. A oni sami su na dnu ljestvice finansiranja sporta u Evropi (Eurostat)", poručili su iz OKBiH.

Prema dostupnim podacima, OKBiH je objavio da će Slovenija za ovu godinu izdvojiti 17 miliona KM za potrebe Olimpijskog komiteta Slovenije. Lokalne zajednice za sport izdvojit će preko 200 miliona KM (izvor OK Slovenije).

Hrvatski komitet dobije više od 51 milion KM

"Budžet Hrvatskog olimpijskog komiteta je za 2021. godinu iznosio 51,8 miliona KM. Ministarstvo Republike Srbije je za 2023. godinu izdvojilo 84 miliona KM.

Od toga će Olimpijskom komitetu Srbije pripasti 4,32 miliona KM, a sportskim savezima Srbije oko 30 miliona KM. Za nacionalne penzije je izdvojeno oko 19 miliona KM. Za organizaciju međunarodnih takmičenja u Srbiji 3 miliona KM itd. (izvor OK Srbije).

Makedonija izdvaja za sport preko Agencije za omladinu i sport oko 30 miliona KM. Od toga Olimpijski komitet Makedonije dobija oko 200 hiljada KM samo za rad kancelarije (izvor OK Makedonije).

Crna Gora izdvaja za nacionalne sportske federacije, Olimpijski i Paraolimpijski komitet oko 7,8 miliona KM. Od toga se izdvaja 600 hiljada KM za rad kancelarije Olimpijskog komiteta Crne Gore (izvor OK Crne Gore)", saopćili su iz OKBiH.

A naš Olimpijski komitet dobije čitavih 32.000 KM. I to u januaru ove za prošlu godinu...