Bill Gates upozorava: Nakon korone stiže nam nešto još gore

3524

Bill Gates godinama je upozoravao na potencijalnu opasnost od smrtonosnog virusa koji bi mogao uzeti milione života te na globalnu nepripremljenost na pandemiju, piše Business Insider.

Većina ljudi na ta je upozorenja samo odmahivala rukom smatrajući ih scenarijem nekog filma katastrofe, no ne i scenarijem koji bi mogli doživjeti u stvarnom životu. Situacija s koronavirusom pokazala je kako je Gates, nažalost, bio u pravu, a dok jedni slušaju njegove savjete o načinu borbe protiv pandemije, pobornici teorije zavjera na njega gledaju kao na nekog masterminda koji stoji iza “lažne” pandemije s ciljem prisilnog vakcinisanja i čipiranja ljudi.

Na svom blogu ove sedmice Gates je upozorio na još jednu veliku opasnost koja bi s vremenom mogla postati smrtonosnija i od opasnija i od koronavirusa. Riječ je o vrlo aktualnoj temi posljednjih godina – klimatskim promjenama. Gubitke života i propast ekonomije koje danas uzrokuje pandemija u budućnosti bi mogla izazvati promjena klime.

Do tog zaključka Gates je došao na temelju smrtnosti od koronavirusa koja, kako je napisao na svom blogu, iznosi 14 osoba na 100.000 ljudi. Zbog porasta temperature planeta tokom sljedećih 40 godina očekuje se isti porast smrtnosti kao i od korone. Do kraja stoljeća te će se brojke povećavati i dalje te bi se smrtnost s 14 trebala povećati na 73 osobe na 100.000 ljudi.

No ako se emisije stakleničkih plinova smanje, očekuje se smrtnost od 10 osoba na 100.000 ljudi. Do 2060. klimatske promjene mogle bi postati smrtonosne kao i COVID-19, a do 2100. mogle bi biti pet puta smrtonosnije, napisao je Gates.

Što se ekonimije tiče, ekonomski učinak klimatskih promjena bit će kao da se pandemija događa jednom svakih deset godina jer će troškovi nastali zbog klimatskih promjena te ulaganja kako bi se negativni utjecaji promjene klime smanjili biti jako veliki, piše Businnes Insider.