BODYBUILDING

Bio je najjači čovjek na svijetu, sad je invalid: “Ja sam osmerostruki Mr. Olympia koji ne može hodati”

Kada govorimo o bodybuildingu, ime Ronnieja Colemana (59) je nezaobilazno
FOTO: Instagram

Je li ljudsko zdravlje vrijedno svih uspjeha koje ostvarimo u životu? Vrijedi li patiti zbog 'pet minuta' slave…

Pitanja su s kojima se najčešće susreću nekadašnji sportaši iza kojih je uspješna karijera, no sadašnjost provode u bolovima zbog nevjerojatnog napora i truda koji su morali uložiti u karijeru.

Kada govorimo o bodybuildingu, ime Ronnieja Colemana (59) je nezaobilazno. Riječ je o čovjeku koji je popularizirao ovaj sport i stavio ga na najviše grane. Osam puta pobijedio je na elitnom takmičenju Mister Olympia koje okuplja najbolje bodybuildere svijeta i nema tog časopisa o vježbanju čiju naslovnicu nije ukrašavala njegova ličnost.

Bio je najjači čovjek na svijetu, sad ne može hodati

Možda nekome malo neukusno izgleda kada se nekoliko nauljenih muškaraca od 120 kilograma popnu na pozornicu te stišću i pokazuju svoje mišiće, ali i to je sport.

No za put do vrha i slave potrebno je jako puno odricanja, a i što se tiče bodybuildinga, korištenje nekih zabranjenih sredstava. Ljudsko tijelo ima granice i nekada ne može podnijeti sve te napore, a to je na svojoj koži osjetio legendarni bodybuilder Coleman.

Godine treninga i brojne povrede učinile su svoje. Njegovi problemi počeli su 1996. godine kada mu je tokom čučnjeva iskočio disk. Ignorisao je taj problem gotovo deset godina, no sve se u međuvremenu pogoršalo i manifestiralo se na cijelo tijelo. Već godinama se muči s bolovima u koljenima i kičmi pa je tokom života imao čak 13 operacija. Danas više ni ne može normalno hodati, služi se električnim kolicima i štakama.

"Smatram da operacije nisu prošle kako su trebale i sve je dovelo do toga da više ne mogu stati ni na noge. Morate shvatiti da mi nije lako, da je svaka operacija vrlo teška i da jedna košta oko 500.000 dolara. Samo na posljednji tri operacije sam potrošio oko dva miliona dolara i poslije svega svejedno ne mogu stajati, ali neću se predavati te ću se i dalje boriti, uz vašu podršku", napisao je Coleman na društvenim mrežama.

Dvaput je mijenjao disk, nekoliko puta operisao kičmu i kukove, uklanjali su mu i slomljene vijke iz leđa. Sve kako bi živio život bez boli i opet stao na noge. Nažalost, ništa nije pomoglo.

Ne može hodati, ali i dalje svaki dan vježba u teretani

"Želite li i dalje biti kao ja, imati istu radnu etiku kakvu sam ja imao? Pa, kao što možete vidjeti, ja sam osmerostruki Mr. Olympia koji ne može hodati", požalio se Coleman.

On je za vrijeme bodybuilding karijere radio i kao policajac, a kaže da ne bi ništa mijenjao da se ponovno rodi.

"Da imam šansu da sve učinim nanovo, promijenio bih jednu stvar. Onda kada sam radio čučanj sa 360 kilograma, napravio bih četiri ponavljanja umjesto dva, to je jedino za čim žalim u svojoj karijeri. Ta dva ponavljanja koja sam napravio me proganjaju i danas jer sam znao da mogu četiri, ali kukavica u meni je napravila samo dva. Jedino žalim za tim", zaključio je Coleman, prenosi 24sata