Svijet

Bitka za milijarde preminulog oligarha. Sve se pretvorilo u noćnu moru nakon što se pojavila mlađahna Sofija

Superjahta vrijedna 150 milona funti nazvana "Crni biser" i 3 milijarde funti teško nasljedstvo nedavno preminulog ruskog oligarha u središtu su pravnog sukoba koji danima 'zabavlja' ruske i engleske medije'

Oleg Burlakov, 72-godišnji tajkun, preminuo je od covida-19 u junu, ostavivši iza sebe nasljedstvo vrijedno milijarde funti, koje je većinski zaradio tokom post-sovjetske ruske energetske i cementne industrije.

Bivši oficir zračnih snaga prodao je svoje carstvo za više od 1,5 milijardi funti, a zbog svog uspjeha u industriji bio je poznat kao "Kralj cementa". Proveo je 47 godina u braku sa 70-godišnjom suprugom Loudmilom, a imali su dvoje djece, 36-godišnju Elenu i Veronicu, prenosi The Sun.

No, tri godine prije njegove smrti, Burlakovovi su se upleli u ogorčenu i skupu brakorazvodnu borbu nakon što je Ludmila otkrila Olegovu aferu s 50 godina mlađom ženom, Sofijom Shevtsovom, koja sada tvrdi da mu je rodila dijete i da želi pola njegove imovine.

Umro je prije nego što je brakorazvodna parnica završena, pa su njegova žena i djeca trenutno ostali u svađi oko njegovog bogatstva s njegovom sestrom i šogorom. Spomenuto bogatstvo, odnosno, nasljeđe, uključuje i superjahtu "Crni biser" i kuću u Monaku, vrijednu 75 miliona funti. Gospođa Burlakov i njezine kćeri tvrde da je bila podvrgnuta "prevari epskih razmjera" u pokušaju da je nasamare pri poštenom udjelu bogatstva pokojnika.

Superjahta od 107 metara druga je najveća jedrilica na svijetu i opremljena je revolucionarnim solarnim jedrom, dizajniranim za pogon njegovih motora prelaze oceane skoro pa bez korištenja goriva.

Burlakova kaže da je njezin preminuli suprug razradio plan da zakamuflira njegovu imovinu i zaštiti ih od nje tvrdeći da su povezani u dugogodišnjem poslovnom partnerstvu s njegovim šogorom Nikolajem Kazakovim.

Ludmila tvrdi da su se navodne laži Olega Burlakova pojavile tokom sastanka između gospodina i gospođe Kazakova i Burlakovovih te njihovo dvoje djece tokom posjete Veronici i njezinoj porodici u Londonu u aprilu2018., rekla je Loudmilina advokatica Helen Davies Visokom sudu.

Tokom kasnijih susreta u glavnom gradu, Burlakov je navodno rekao svojoj supruzi da "postoje stotinama miliona dolara visoki dugovi, što je dodatno umanjilo vrijednost imovine porodice Bourlakov".

Rekao je da gospodin Kazakov ima pravo na dio sporne imovine zbog njihovog zajedničkog sudjelovanja od 1980-ih, ali Davies tvrdi da je to varka.

"Te su izjave bile laži koje je gospodin Bourlakov iznio kako bi došao do imovine gospođe Burlakove i zadržao veliku većinu imovine porodice", tvrdi.

Jahta Crni biser

Sudska borba odlučit će što je sve bilo u posjedu gospodina Burlakova kada je umro i je li uključivalo "Crni biser".

Navodno, Burlakov je prethodno namjeravao ostaviti cijelu svoju imovinu svojoj supruzi na temelju oporuke iz 2004. godine, no nakon njegove smrti pronađena je kasnija oporuka, rekao je njegov odvjetnik. Prema kasnijem dokumentu, sve je prepustio Kazakovima, uključujući i "Crni biser".

Gospođa Burlakov i njene dvije kćeri tvrde da je dokument "krivotvorina" te ga osporavaju u sudskom postupku koji se odvija u Monaku. Međutim, na londonskom sudu, Kazakovi žestoko osporavaju tvrdnje da su bili umiješani u tzv. "prevaru epskih razmjera" u vezi bogatstva Olega Burlakova. Oni pak tvrde da je Ludmila Bourlakova koristila "prikrivene taktike" da se dočepa sporne imovine.

"Gospodin Burlakov je do svoje smrti tvrdio, a Kazakovi i dalje tvrde, da je gospođa Bourlakov, udružena sa svojim kćerima Elenom i Veronikom, prevarila gospodina Burlakova i Kazakove u iščekivanju bračnog sloma, tvrdi advokat Kazakovih, James Willan.

Navode da je, slijedeći promišljenu strategiju, gospođa Burlakova preuzela kontrolu nad imovinom vrijednom milijarde američkih dolara koju su joj povjerili Burlakov i Kazakovi.

Pravni spor je započeo u Monaku u decembru 2018. kada je gospođa Burlakova tužila Olega za razvod i podjelu bračne imovine. U junu 2020., Oleg Burlakov je tužio svoju suprugu i kćeri da su "nezakonito prisvojile imovinu vrijednu stotine miliona dolara”.

Slučaj se prenio na engleske sudove jer je gospođa Burlakova tražila 8,6 miliona funti odštete od Kazakova i drugih poslovnih saradnika i firmi za navodnu lažnu zavjeru koja bi "minimizirala" njezin dio porodične imovine.

Willan, advokat Kazakova, tvrdio je da se slučaj ne bi trebao suditi u Engleskoj jer nitko od onih koji su izravno uključeni nema nikakve veze s Ujedinjenim Kraljevstvom, dok je Monako u velikoj mjeri "centar gravitacije" za spor.

Pozvao je sudiju, Justicea Trowera , da spriječi nastavak spora u Engleskoj, optužujući gospođu Burlakovu da se svađa oko imanja, uključujući i vlasništvo nad jahtom.

"Nijedna od kćeri Olega i Ludmile nije uključena u tužbu Visokog suda u Engleskoj, ali ostaju "važne osobe u sveobuhvatnom sporu" oko toga ko ima pravo na milijarde gospodina Burlakova", pojasnio je Willan.

Očekuje se da će sudija naknadno donijeti odluku o tome može li se u Londonu održati tvrdnja gospođe Burlakove za prevaru i zavjeru protiv Kazakova i drugih.