Kao u Successionu

Milijarder je mrtav, sada kreće čerupanje njegove imperije: Na stolu su dvorci, hoteli i brdo keša, a otima se četvero djece

Baš kao što se i u popularnoj seriji HBO seriji Succession za novac Logana Roya bore se četvero njegove djece.
Al-Fayed

Smrt Mohammeda Al-Fayeda u 94. godini mogao bi da dovede do pravog rata za milione i to među njegovim nasljednicima. Zvanično ih je četiri i morat će međusobno da podijele skoro dvije milijarde dolara. Međutim, problem je to što svako od njih želi što veći dio kolača. Pretpostavlja se da bi bogatstvo koje će dijeliti djeca koju ima sa drugom ženom Heini Wathen i veće, s obzirom na to da je Al-Fayed bio vlasnik mnoštva korporacija koje su registrovane u poreskim rajevima poput Bermuda, Luksemburga i Lihtenštajna, tako da je teško utvrditi koliko ih je tačno posjedovao.

To je zagonetka koju će njegova djeca Jasmin (42), Karim (39), Kamila (38) i Omar (35) morati da odgonetnu, piše Daily Mail.

Baš kao što se i u popularnoj seriji HBO seriji Succession za novac Logana Roya bore se četvero njegove djece.

Netrpeljivost među djecom

Međutim, tu postoji veliki problem. Baš kao u seriji, braća i sestre se u najmanju ruku ne vole.

Naprimjer, Omar i Kamila bili su umiješani u žestoku borbu za moć koja je na kraju završila na Višem sudu, što mnoge podjseća na odnose u seriji.

Dokumenti Višeg suda sugerišu da je najmanje troje članova porodice bilo umiješano u slične svađe.

Kako su svojevremeno prenosili tabloidi, tokom karantina uvedenog zbog koronavirusa 2020. godine, Heini Wathen i Kamila posvađale su se u jednoj od Fayedovih teretana.

Tada je došlo do tuče između Omara i Kamilinog muža, Mohamada Esreba.

Ogromni niz tužbi i protutužbi na Višem sudu dodatno je ogolio svađu u srcu porodice.

Omar je tražio 100.000 eura odštete za napad za koji je tvrdio da su ga organizovali Kamila i njen suprug, sirijski biznismen Esreb.

Ovo dvoje su negirali te tvrdnje, i uzvratili kontratužbom.

Oboje su to negirali i optužili Omara, rekavši da je bio konzument ilegalnih droga i da je sramota za porodicu. Ponovo, nešto što neodoljivo podsjeća na „Succession“.

U intervjuu za Daily Mail 2021. on je insistirao da nije korisnik droge i rekao da je bio žrtva „borbe za moć brata i sestre“.

„To je prilično uobičajena drama. Ali, ja se ne takmičim i zaista nastojim da očuvam harmoniju u porodici“, rekao je Omar.

Sutkinja je naložila da se slučaj riješi privatno, a ishod je nepoznat.

Šta je sve na stolu?

Što se tiče imovine, Al-Fayed je sigurno u jednom trenutku bio vlasnik luksuznih stanova u londonskom Park Lainu i njujorškom Manhattnu.

Devet Rolls-Royce automobila, raskošna umjetnička kolekcija i njegova sada ozloglašena statua Michaela Jacksona u Fulamu također su neke od vrijednih stvari koje je posjedovao.

Na spisku je i vila Oksted koja se prostire na čak 220 hektara, posjeduje bazen, štale i bašte i vrijedi oko 100 miliona eura.

Poznato je i da je tajkun imao luksuzne stanove u New Yorku koji vrijede milione.

Jedan od dece tajkuna stradao sa princezom Dianom

Inače, Al-Fayed je preminuo uoči 26. godišnjice nesreće u kojoj je poginuo njegov sin Dodi.

Tog 31. augusta 1997. godine, sa njim u kolima bila je i princeza Diana. Šef obezbjeđenja Riza Henry Paul vozio je Mercedes 280S i također je pronađen mrtav u olupini.

Bivši vlasnik i predsjednik Fulama je sahranjen pored svog sina u porodičnom mauzoleju u Okstedu u Sariju, nakon dženaze u londonskoj Centralnoj džamiji.

Četiri svijeće koje neprestano gore okružuju Dodijev grob. Njegov otac Egipćanin je u posljednjim godinama života proveo duge sate u sjenci mauzoleja, oplakujući sina.

„Dolazim ovdje svaki dan, možda na dva ili tri sata i sjećanja mi se vraćaju dok sjedim. Molim se i mislim na Dodija, ponekad radim svoj posao ovdje ili doručkujem“, rekao je jednom Al-Fayed.

Al-Fayed je 2005. godine javno rekao da „jednog dana istina o Dodijevoj i Dianinoj smrti izaći na vidjelo“.

„Nastavit ću da se borim protiv mnogih nepravdi koje su učinjene običnim ljudima ove zemlje, posebno protiv ubistva mog sina Dodija i Diane. Jednog dana istina će izaći na vidjelo“,rekao je tada.

Ubrzo je otkrio i na šta cilja. Naime, biznismen je tvrdio da su njegov sin i Diana ubijeni i okrivio kraljevsku porodicu za njihovu smrt.

U istrazi 2008. godine, Al-Fayed je došao do mjesta za svjedoke i senzacionalno tvrdio da su princ Philip i princ Charles urotili kako bi ubili princezu.

Sudija Scott Baker odbacio je njegove teorije kao „neutemeljene“ i insistirao da ni Phipil ni MI6 nisu bili umiješani u njenu smrt.

Ipak, on je svojim tvrdnjama ostao vjeran do posljednjeg dana, a malo vjerovatno da ćemo ikada saznati šta je istina.

Međutim, ono čemu ćemo i te kako moći da svjedočimo, jeste borba za milione „vuka“, koju će voditi njegovi „bijesni mladunci“.