Svijet

Bjeloruska opozicija izlazi na ulicu, policija prijeti pravim mecima

Bjeloruska opozicija najavila je za nedjelju novi veliki protesta protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka, ovaj put prkoseći opasnosti od pravih metaka policije koja je u prošlu nedjelju ugušila raniji protest.

Ovaj skup je ujedno i prvi većih razmjera nakon ultimatuma koji je Lukašenku, na vlasti od 1994., postavila opoziciona čelnica Svetlana Tihanovska, koja je prebjegla u Litvu. Predsjedniku je dala rok do 25. oktobra da se povuče. U protivnom će, upozorila je, pozvati zemlju na proteste i opći štrajk.

Predsjednik (66), koji je pod neviđenim pritiskom nakon spornih predsjedničkih izbora 9. augusta, nije pokazao ni najmanju želju da ispuni zahtjeve svojih kritičara, naprotiv.

Svi istaknuti pripadnici bjeloruske opozicije danas su u zatvoru ili u egzilu u inozemstvu. U prošlu nedjelju sedmični protest u Minsku policija je grubo ugušila vodenim topovima i šok-bombama te je uhitila stotine ljudi.

PROČITAJTE  Bjeloruski aktivista zbo se na sudu: Ako ne priznam, krenut će na moju porodicu

U ponedjeljak je ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo da će policija, “bude li trebalo”, upotrijebiti prave metke, što može potaknuti ozbiljnu eskalaciju krize.

Vlasti, koje optužuju Zapad da protestima želi srušiti Aleksandra Lukašenka, opravdavaju ovu odluku time da su protesti postali “organizirani i krajnje radikalni” te da se na njima “interventne snage gađa kamenjem, bocama i noževima”, a na ulicama se postavljaju “barikade i pale lomače”.

Čelnik KGB-a Ivan Tertel rekao je pak u subotu da ima informacije o “provokaciji u bliskoj budućnosti” koja se priprema kako bi se “destabiliziralo” Bjelorusiju.

Bjeloruska policija je još početkom augusta upotrijebila prave metke na prvim demonstracijama u Brestu, na jugu, koji su ugušeni silom. Tada je jedan demonstrant umro od zadobijenih povreda.

PROČITAJTE  Vučić nakon sastanka s rukovodstvom RS: Nametnute odluke nikada nisu dobre

Tihanovska uz Lukašenkovu ostavku traži i prestanak represije nad ljudima te oslobađanje svih “političkih zatvorenika”.

“Ne ispune li se naši zahtjevi do 25. oktobra, cijela će zemlja mirno izaći na ulicu”, upozorila je u utorak. “A 26. oktobra počet će nacionalni štrajk svih preduzeća, sve će ulice biti zatvorene, a prodaja u državnim trgovinama će naglo pasti.”

Lukašenko ima podršku Moskve, ali mu prijete sankcije Evropske unije.

 Povezani postovi: