Ekonomija

Bombastična najava iz ECB-a: Čeka nas prava oluja, pad cijena bit će haotičan

ECB zgrada izgradnja

Evropska centralna banka (ECB) u srijedu je upozorila da bi cijene stambenih prostora u eurozoni mogle drastično pasti jer stanovi postaju građanima nedostupni zbog visokih kamatnih stopa, a istovremeno neprivlačni ulagačima. To je tek jedan od nekoliko rizika istaknutih u ECB-ovoj analizi finansijske stabilnosti, uz više troškove zaduživanja i sporiji gospodarski rast, koji šteti firmama i domaćinstvima, prenosi Poslovni dnevnik.

Od jula 2022. godine ECB pokušava zauzdati inflaciju podizanjem kamatnih stopa, a vjerovatno će i u idućim mjesecima ustrajati u strogoj monetarnoj politici, tvrdi Reuters.

Oštro podizanje kamatnih stopa unatrag nekoliko decenija odrazilo se i na tržište nekretnina koje je procvat doživjelo tijekom perioda dostupnih i povoljnih kredita.

"Gledajući u budućnost, pad cijena (nekretnina) mogao bi postati haotičan jer rastuće kamatne stope na nove hipotekarne zajmove sve više ugrožavaju njihovu dostupnost i povećavaju teret kamata po postojećim hipotekarnim kreditima", upozorio je ECB.

To se posebno odnosi na zemlje u kojima prevladavaju hipotekarni zajmovi s promjenjivom kamatnom stopom, istaknula je banka. ECB-ovi podaci pokazuju da je udio hipotekarnih kredita s promjenjivom stopom najveći u Portugalu, Španiju i u baltičkim zemljama, napominje Reuters.

Također upozoravaju da bi regije u kojima su institucionalni ulagači zauzeli velike pozicije na tržištu stambenih nekretnina mogle pretrpjeti veći udarac ako se kapital povuče. To uključuje Berlin, dijelove zapadne Njemačke, Pariz, Madrid, Lisabon i Dublin.

ECB ističe da domaćinstvima na ruku ide snažno tržište rada pa će vjerojatno manje građana imati problema s povratom kredita zbog gubitka posla, pokazuje analiza.