više plaće

Bosanci i Hercegovci hrle u Njemačku godinama. A znate li u koju zemlju Nijemci najčešće iseljavaju?

Statističari ne dvoje oko razloga zbog kojih su ove zemlje popularne kod Nijemaca koji se žele iseliti

Prošle godine je u Švicarskoj stalno živjelo 311.300 njemačkih državljana što je za oko 2.000 više nego godinu dana prije. Na drugom mjestu se s 216.700 nalazi Austrija a ne trećem mjestu je Španija u kojoj prvo mjesto boravka ima prijavljeno 142.600 Nijemaca, saopćio je Statistički zavod Njemačke.

Među prvih deset zemalja u Evropi u koje Nijemci najradije iseljavaju su i Francuska, Italija, Nizozemska te skandinavske zemlje. Kada su Švicarska i Austrija u pitanju, statističari ne dvoje oko razloga zbog kojih su ove zemlje popularne kod Nijemaca koji se žele iseliti.

'Zajedničko Austriji i Švicarskoj su blizina i nedostatak jezičke barijere', stoji u saopćenju Statističkog zavoda Njemačke.

Kad je Švicarska u pitanju tomu bi se još mogle dodati i mnoge veće zarade nego u Njemačkoj uz mnogo manje poreze. Prema podacima portala za iseljenike u Švicarsku, Perspektive Ausland, bruto plaće u Švicarskoj su u prosjeku 70 posto više nego u Njemačkoj uz mnogo niže poreze na prihod (15 do 25 posto). No istovremeno su i troškovi života osjetno viši nego u Njemačkoj.

U Španiju i Francusku najviše iseljavaju penzioneri koji svoje vrijeme žele provesti u toplijem podneblju i uz niže životne troškove. Švicarska je i zemlja u kojoj najviše Nijemaca podnosi zahtjev za državljanstvom. Prema posljednjim podacima za 2021. oko 8.000 Nijemaca je u Švicarskoj steklo državljanstvo. Kada se radi o zemljama izvan Europske unije, njemački državljani najradije iseljavaju u SAD, Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate, javlja DW.