borba protiv kriminala

Bosanskohercegovački tužioci i istražioci posjetili Ured javnog tužilaštva EU

Grupa tužilaca i istražilaca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH Bosne i Hercegovine posjetila je Ured javnog tužilaštva Evropske unije (EPPO). Ojačana saradnja između ovih institucija pokazuje njihovu predanost u borbi kriminala na visokom nivou i u konačnici, privođenju kriminalaca pred lice pravde, naročito u slučajevima međunarodnog i prekograničnog kriminala.

"Razmijenili smo iskustva s kolegama i unaprijedili saradnju koja se temelji na sporazumu o saradnji između EPPO-a i Tužilaštva BiH, a koji su u novembru 2023. potpisali glavna evropska tužiteljica Laura Codruța Kövesi i glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić. To će osigurati učinkovitost istraga i procesuiranje određenih kaznenih djela u objasti finansija, uključujući one koje utječu na EU budžet", izjavio je tužilac Tužilaštva BiH Mladen Furtula.

Sastanak je organiziran u okviru projekta EU4Justice, faza II, koji se realizira uz finansijsku podršku Evropske unije s ciljem usklađivanja pravosudnog sistema u Bosni i Hercegovini s evropskim standardima.

Učesnici su raspravljali o saradnji između EPPO-a i nadležnih tijela iz zemalja koje nisu članice EU-a. Dijeljenje primjera iz prakse u okviru krivičnih istraga kao i stečena iskustva također su bile dio sastanka. Poseban naglasak bio je na predmetima povezanim s istragama pranja novca i istragama koje uključuju oduzimanje imovine stečene finansijskim kriminalom: najbolje prakse, trendovi i veze s organiziranim kriminalnim skupinama.

"Projekt će nastaviti da podržava pravosudne institucije u BiH da osnaže svoje kapacitete i poboljšanju odgovor zemlje na organizirani kriminal i korupciju", rekao je Mika Aalto, voditelj komponente u okviru projekta EU4Justice koji pomaže Tužilaštva BiH.

EPPO kao nezavisni Ured javnog tužilaštva Evropske unije, odgovoran je za istragu, kazneni progon i donošenje presuda u predmetima u kojima se utvrde krivična djela koja su protiv finansijskih interesa EU-a, saopćeno je iz projekta EU4Justice.