Politika

Bradara: Do kraja sedmice očekujem odluku Zastupničkog doma

Lidija Bradara najavljuje sastanak rukovodstva FBiH, Igor Stojanović

Očekujem da Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH zasjeda što prije i sukladno proceduri odluči o izboru predsjednika Federacije BiH, kazala je članica rukovodstva FBiH Lidija Bradara.

Kako pojašnjava, nakon današnjeg nepojavljivanja Refike Lende na sastanku s njom i trećim članom rukovodstva FBiH Igorom Stojanovićem, jasno je da Lendo opstruira odluku o izboru predsjednika Federacije.

"U takvoj situaciji procedura je jasna. Kolega Stojanović i ja smo se dogovorili, a kako kolega Lendo izbjegava naše međusobno odlučivanje, odluku treba donijeti Zastupnički dom. Mi smo danas o tomu i obavijestili ovaj dom", kazala je Bradara.

To da će Lidija Bradara biti predsjednica FBiH dogovor je od ranije između Trojke i HDZ-a BiH.

SDA-ov Refik Lendo već danima izbjegava dogovor oko toga ko će biti predsjednik. On svoju ulogu u rukovodstvu Federacije BiH koristi ustvari kao polugu ucjene kako bi SDA zadržao u vlasti.

Lendo je ranije kazao kako ne može biti dogovora oko predsjednika FBiH dok lideri SDA, HDZ-a i SDP ne dogovore ko će biti premijer. Po njemu, SDA mora biti dio vlasti.

On je ranije ‘zakazao’ sastanak u petak. Pozvao je lidere ove tri stranke da se do petka dogovore oko imena mandatara. Lendo je stava da bi se onda mogao birati predsjednik FBiH.