Bundesbank ulaz u njemačku Bundesbanku znak na kojem piše Bundesbank bijeli u pozadini zgrada banke kišni dan ispred bijeli automobil taksi dan
Ekonomija

Bundesbank: Inflacija u Njemačkoj bi mogla ostati dvocifrena 2023. godine

Njemačka centralna banka (Bundesbank) objavila je da bi inflacija sljedeće godine mogla ostati dvocifrena. Uprkos naporima njemačke vlade da smanji visoke cijene energije koje su izazvale inflaciju.

U utorak je objavljen novembarski izvještaj Bundesbanke o ekonomiji. U njemu je istaknuto da je njemačka privreda u trećem tromjesečju porasla. Kao i da će se privredne aktivnosti značajno smanjiti tokom zimskih mjeseci.

Dok se njemačka vlada bori da “obuzda” cijene prirodnog gasa, koje su porasle zbog utjecaja rusko-ukrajinskog rata, u izvještaju se navodi da se utjecaj na cijene gasa možda neće brzo vidjeti. Ali da će biti privremen.

Bundesbank navodi da će stopa inflacije vjerovatno ostati vrlo visoka početkom 2023. godine. Dodali su i da bi “stopa inflacije mogla ostati dvocifrena i nakon početka godine”.

Pomoć njemačke države kroz plaćanje računa za prirodni gas u decembru će rasteretiti potrošaće, a efekte takvog poteza na stopu inflacije još je teško procijeniti.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare