Gore mreže

Bura u Našoj stranci: Arnaut poručio Miokoviću da ne kupi političke poene njegovim objavama, ovaj mu poslao ‘palac’

Zanimljiva rasprava odvila se na Facebooku između istaknutih članova Naše stranke zbog izbora sudije Ustavnog suda BiH

Zanimljiva rasprava odvila se na Facebooku između istaknutih članova Naše stranke zbog izbora sudije Ustavnog suda BiH.

Naime, sve je krenulo od objave Damira Arnauta, bh. ambasadora u Njemačkoj, da se u ovoj državi ne vodi nikakva istraga o imenovanju Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH.

Tu objavu podijelio je njegov stranački kolega i zastupnik u Predstavničkom domu FBiH Dragan Mioković.

No, Arnautu se to nije nimalo svidjelo.

“Molim te, Dragane Mioković,u da ne pokušavaš kupiti političke poene iz mojih objava. Pogotovo nakon tvojih komentara o mojoj kandidaturi za potpredsjednika Naše stranke, lobiranja protiv te kandidature i naših razmimoilaženja oko izbora sudije Ustavnog suda BiH. Hvala”, naveo je Arnaut.

O kakvim unutarstranačkim razmiricama se radi, trenutno nije poznato, no poznato je da njih dvojica nemaju isti stav o izboru sudije Ustavnog suda BiH za šta je kandidat Marin Vukoja, navodno blizak HDZ-u.

Objava Damira Arnauta

Mioković je u nekoliko navrata isticao da će on glasati “za” jer je Vukoja prvorangirani. S druge strane, Arnaut je i u vrijeme dok je bio zastupnik u Predstavničkom domu imao jasan stav da se u parlamentarnu proceduru moraju pustiti sva imena kandidata.

To je sad i ponovio, te podsjetio da je i sam bio kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH.

“Dobivam pitanja o stavu o izboru sudije Ustavnog suda. Na početku sam ukazao i članu Komisije Draganu Miokoviću i svima u rukovodstvu Naše stranke na iduće, ali bez rezultata. Bez obzira, iza toga stojim i danas:

Bio sam kandidat za sudiju Ustavnog suda 2008. Komisija je tada dala 5 imena, uključujući mene i Farisa Vehabovića. Pored ocjena Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) da smo Faris i ja jedini sa kvalifikacijama, SDA je, sa HDZ-om, tada progurala izbor Mirsada Ćemana. Time su se jasno prebrojali i stavili na stranu sa HDZ-om. Neka ovaj put Komisija također proslijedi 5 kandidata i neka se svi opet prebroje”, naveo je Arnaut.

Inače, Mioković je izbrisao podijeljenu objavu, a Arnautu je u komentarima ostavio samo uzdignuti palac.

Mioković je izbrisao objavu, a Arnautu je u komentarima ostavio uzdignuti palac

I na kraju se uključio Damir Nikšić, također zastupnik NS-a u Federalnom parlamentu koji je komentirao:

"Trenutno je prioritet informisati dezinformisanu javnost u BiH i, kao što vidiš, pokušavamo činiti ono što je u našoj moći preko ovog medija imajući povjerenja u vjerodostojnost tvoje informacije obzirom da dolazi iz prve ruke, kao što je to Dragan i naglasio. Borba za istinu je rovovska i timska tako da se ponajmanje radi o pojedinačnom “kupljenju političkih poena”, kao što ne vjerujem da si ovu vijest objavio zbog “kupljenja političkih poena”, već isključivo zbog informisanja javnosti".